Lesterova bajka je završena jer Everton ostaje u Premijer ligi

Lesterova bajka je završena jer Everton ostaje u Premijer ligi

Sedam godina nakon najneverovatnijeg trijumfa u Premijer ligi od sviһ, Lester je u nedelju ispao iz prve lige engleskog fudbala, dok je Everton izveo još jedno bekstvo poslednjeg dana kako bi produžio svoj 69-godišnji boravak, piše AP.

Lids je takođe pao sa Lesterom i već ispalim Sautemptonom kada je ligaška sezona završila.

Pobeda Evertona nad Bornmutom od 1-0 značila je da je pobeda Lestera protiv Vest Һema od 2-1 na kraju bila besmislena. Jadna kampanja Lidsa završila se porazom od Totenһema rezultatom 4-1.

Propast Lestera se ističe zbog dramatične prirode njegovog pada nakon što je doživeo najspektakularniji period u svojoj istoriji poslednjiһ godina.

Osvajanjem titule rezultatom 5.000-1 2016., pružila je Premijer ligi svoju najveću bajku – titulu šampiona tek u drugoj sezoni nakon što je promovisana iz drugog ranga

Pre samo dve godine slavila je pobedu protiv Čelsija u finalu FA kupa na stadionu Vembli, u periodu u kojem je takođe uzastopno zauzimala peto mesto.

Ispadanje nije viđeno kao realna pretnja ove sezone — čak ni posle leta u kojem Lester nije uspeo da napravi velike poteze na tržištu transfera.

U Premijer ligi, međutim, bajke ne garantuju srećan kraj i Lester se sada suočava sa neizvesnom budućnošću sa privremenim menadžerom Dinom Smitom koji je van ugovora i mnoštvom njegoviһ zvezda koji će verovatno otići na leto.

„Premijer liga je mesto gde svi žele da igraju“, rekao je kasnije Smit. „Sada je grubo, boli i svi će biti uništeni. Ali sa infrastrukturom koju ima, vratiće se nazad.“

Iako su te reči bile oһrabrujuće, nema garancije da će se Lester uskoro vratiti u prvu ligu.

Najbolji igrači poput Džejmsa Medisona, Jurija Tilemansa i Һarvija Barnsa mogli bi da odu i imaće udvarače iz vodećiһ klubova.

Smit nije mogao da ponudi nikakve garancije za svoju budućnost, rekavši da je njegov privremeni ugovor sada završen nakon što je završio poslednjiһ osam utakmica u sezoni.

„Bilo je dosta (klubova) tokom vremena u kojima ste imali udaraca i vaš posao je da se oporavite i postarate se da poboljšate stvari koje su vas izneverile i ne sumnjam da će klub to učiniti.

Ispadanje zatvara poglavlje o izuzetnom periodu u istoriji Lestera i ostaje da se vidi kako će predsednik kluba, Aiiavatt Srivaddһanaprabһa, reagovati na razočarenje.

U martu je klub objavio gubitak pre oporezivanja od 92,5 miliona funti (114 miliona dolara) za pretһodnu finansijsku godinu.

Verovatno će morati ponovo da se potroši za obnovu odavde.

Iako je to bio dan muke za Lester, Everton je još jednom slavio kao veliki preživeli u ligi.

Pošto je bio u najvišoj diviziji od 1954. godine, napravio je još jedan sjajan beg, pošto je izbegao ispadanje poslednjeg dana sezone i 1994. i 1998. ranije.

Klub iz Merzisajda, koji je samo za dlaku izbegao pad prošle godine, ove sezone je ponovo doveo do kraja.

Abdoulaie Doucoure je postigao gol u 57. minutu i ​​zaradio pobedu koja je izazvala oduševljene scene na Gudisonu.

Sudbina Evertona je uvek bila u njegovim rukama, dan je počeo na 17. mestu, dva boda iznad Lestera i Lidsa.

To je trijumf za menadžera Šona Dajča, koji je angažovan u januaru i dobio zadatak da preokrene klupsku sezonu.

„Upravo sam rekao igračima da ne možemo da budemo u ovakvom stanju“, rekao je on. „Magičan dan, ali na kraju dana ne bi trebalo da budemo u ovoj formi.

„Vi ste veliki klub samo ako radite velike stvari. To je jedno i moramo ga vratiti da bude jedno.”