Kristijano Ronaldo potpisao NFT ugovor sa kripto berzom Binance

Kristijano Ronaldo potpisao NFT ugovor sa kripto berzom Binance

Kristijano Ronaldo, jedna od najvećih fudbalskih zvezda, potpisao je ugovor o sponzorstvu sa kripto berzom Binance, postavši najnovija slavna ličnost koja je sklopila unosno partnerstvo sa firmom za digitalnu imovinu uprkos krizi koja je zahvatila sektor.

Legendarni portugalski fudbaler, čija je karijera obuhvatala Mančester junajted, Juventus i Real Madrid, sarađivaće sa Binanceom na stvaranju kolekcije nezamenljivih tokena (NFT) koje će prodavati isključivo berza.

Ronaldov kripto dogovor dolazi pošto je cena bitkoina pala za više od 70 odsto u odnosu na svoj vrhunac prošle jeseni, brišući petogodišnje dobitke za investitore. Rasprodaja je izazvala krizu za neke od najvećih trgovaca i zajmodavaca u industriji digitalne imovine, što je izazvalo upozorenja o „Lehman trenutku“ za sektor.

„Moj odnos sa navijačima mi je veoma važan“, rekao je Ronaldo. „Dakle, ideja o donošenju neviđenih iskustava i pristupa putem ove NFT platforme je nešto u čemu sam želeo da budem deo.

Kompanije za digitalnu imovinu postale su jedni od najvećih sponzora sportskih zvezda i franšiza tokom nedavnog kripto buma, sa višemilionskim poslovima, uključujući Cripto.com 700 miliona dolara preimenovanje glavne arene Los Anđelesa i TV reklame slavnih ličnosti na Super Bovlu.

Cene kriptovaluta su nastavile da padaju sa svojih najviših nivoa prošlog novembra uprkos milionima potrošenim na privlačenje novih investitora. Kupci koji su kupili bitkoin posle februarskog Superboula imali bi gubitak od 50 odsto.

Pad cena i usporavanje trgovine pogodili su prihode kripto berzi. Glavne berze Coinbase, Gemini i Cripto.com su među mnogima koje su najavile otpuštanja poslednjih nedelja. Međutim, Binance je rekao da je i dalje finansijski zdrav i da nastavlja sa zapošljavanjem i još burnijim ugovorima.

„Kristijano Ronaldo je jedan od najboljih fudbalera na svetu i prevazišao je sport i postao ikona u više industrija“, rekao je izvršni direktor Binance Čangpeng Džao.

Ronaldov veliki rival, Lionel Mesi iz Pari Sen Žermena i Argentine, postao je u martu globalni ambasador brenda kompanije Socios za kripto fan tokene.

Sportisti visokog profila koji promovišu digitalnu imovinu izazvali su reakciju finansijskih regulatora u nekoliko zemalja. Binance je prošlog novembra bio upleten u sukob između španske Nacionalne komisije za tržište hartija od vrednosti i fudbalske zvezde Andresa Inijeste zbog objava na društvenim mrežama. Binance je rekao da Inijesta nije otkrio da je plaćen za postove koji promovišu razmenu zbog „nesporazuma“.

Britanska uprava za finansijsko ponašanje u maju je upozorila potrošače na rizike ulaganja u kripto imovinu, samo nekoliko dana nakon što je penzionisani fudbaler Majkl Oven promovisao NFT-ove za koje je tvrdio da „ne mogu izgubiti svoju početnu vrednost“.

„Videli smo neke nedavne objave na društvenim mrežama u vezi sa kripto imovinom i nezamenljivim tokenima“, rekao je FCA, upozoravajući da za ovu imovinu ne postoji zaštita potrošača i dodajući „ako kupite kripto imovinu, trebalo bi da budete spremni da izgubite sav novac ulažeš”.

Ranije ovog meseca, Zhao je kritikovao druge kripto kompanije koje su trošile mnogo na sportsko oglašavanje pre pada cena digitalne imovine. „Nije bilo lako reći ne reklamama za Super Boul, pravima na ime stadiona, velikim ugovorima sa sponzorima pre nekoliko meseci, ali jesmo“, napisao je na Tviteru 15. juna. „Danas zapošljavamo 2.000 otvorenih pozicija za #Binance .”