Pravna borba VADA-e i američke organizacije za borbu protiv droge zbog doping skandala kineskih plivača

Pravna borba VADA-e i američke organizacije za borbu protiv droge zbog doping skandala kineskih plivača

Sukob između Svetske antidoping agencije (VADA) i šefa američke organizacije za borbu protiv droge dostigao je vrhunac nakon otkrića pozitivnih doping testova za skoro dvadesetak kineskih plivača. Ova situacija je izazvala intenzivnu navalu optužbi i pravnih pretnji koje se razmenjuju između dve strane, dok se svet sporta suočava sa novim skandalom.

VADA je odgovorila na izjavu Trevisa Tajgarta, izvršnog direktora američke antidoping agencije (USADA), koji je optužio VADA-u da je prikrila pozitivne testove kineskih plivača. Tajgart je istakao da su VADA i kineske antidoping vlasti prekršile globalna pravila ignorisanjem pozitivnih testova i dozvolom plivačima da se takmiče na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021.

Ovaj sukob eskalirao je nakon što je VADA priznala da je odobrila učešće 23 kineska plivača, uprkos njihovim pozitivnim testovima na zabranjeni lek za srce, uz obrazloženje da su uzorci bili kontaminirani. Međutim, Tajgart tvrdi da VADA nije delovala u skladu sa zakonom i da je politički motivisana.

VADA je uzvratila optužbama, branivši svoj proces i ističući da je postupila u dobroj nameri. Međutim, Tajgart je naglasio razliku između ovog slučaja i prethodnih slučajeva kontaminacije koji su obrađivani u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). On je istakao da kineski slučaj uključuje lek nazvan trimetazidin (TMZ), koji nosi najstrože kazne prema antidoping pravilima.

Ovo neslaganje između VADA-e i USADA-e moglo bi dovesti do pravne bitke na američkom sudu, s obzirom na federalne zakone usvojene 2020. godine koji omogućavaju podizanje optužbi u slučajevima dopinga koji uključuju međunarodne događaje s učešćem američkih sportista.

Dok svet sporta i javnost pažljivo prate razvoj događaja, VADA je najavila da će se konsultovati sa svojim pravnim savetnikom o daljim koracima u ovoj situaciji, dok američka strana insistira na odgovornosti i poštovanju pravila i zakona u borbi protiv dopinga.