Kimi Raikonen će debitovati u NASCAR kupu sa PROJECT91

Kimi Raikonen će debitovati u NASCAR kupu sa PROJECT91

Vlasnik tima Džastin Marks objavio je u četvrtak da će Kimi Raikonen, svevremeni lider Formule 1 (349) i svetski šampion F1 2007, voziti 91. Chevrolet Camaro na Watkins Glen International-u.

Raikonen je prvi od mnogih svetski poznatih zvezda za šta se Marks nada da će iskoristiti svoj Chevrolet broj 91 za prodor u NASCAR.

„Zaista sam uzbuđen što ću ove godine pokrenuti sa Kimijem Raikonen,“ rekao je Marks za NASCAR.com. „Očigledno, svetski šampion F1 iz 2007. i najiskusniji vozač F1 u istoriji, on će zaista pomoći da se pokrene ovaj program. Radujem se tome. Ja sam raspoložen u našoj sposobnosti da možemo da pratimo globalne zvezde motosporta i uradimo nešto zaista posebno pod brendom Trackhouse sa PROJECT91.”

Raikonen zapravo ima dva NASCAR starta u svom imenu — jedan u NASCAR Camping Vorld Truck Series i jedan u NASCAR Ksfiniti seriji, oba 2011. na Charlotte Motor Speedvai-u.

Njegova karijera u F1 trajala je od 2001-09, a zatim od 2012-21. Svoju titulu 2007. dobio je sa Skuderijom Ferari, što je poslednji šampionat vozača za legendarnog konstruktora. Raikonen je te godine pobedio u šest trka, uključujući poslednje dve, čime je nadmašio Luisa Hamiltona i Fernanda Alonsa za jedan bod u konačnom plasmanu.

„Mislim da će nastupiti jako, jako dobro“, rekao je Marks. „Program će biti prvoklasni. Imaće pravu priliku da izađe i da se takmiči. Ovo nije samo PR trik. Strast koju imam je podstaknuta vizijom da neko dolazi i pobeđuje.”

Marks je rekao da je Raikonenov ulazak u Vatkins Glen jedina trka PROJECT91 planirana za 2022., ali očekuje još trka 2023. sa dodatnim vozačima.

„Nisam želeo da se ponovo trkam, ali Džastin je došao u moj dom u Švajcarskoj i uverio me koliko je ozbiljan u vezi sa sastavljanjem vrhunskog programa“, rekao je Raikonen u saopštenju tima. „Ovo će biti zabavno, ali to je nešto što ću shvatiti veoma ozbiljno. Znam koliko je takmičarska serija NASCAR kupa i biće to veliki izazov.”