Jedriličari doneli Crnoj Gori prvu vizu za Olimpijske igre!

Jedriličari doneli Crnoj Gori prvu vizu za Olimpijske igre!

Jedriličari Crne Gore obezbedili su prvu vizu za Crnu Goru na Olimpijskim igrama u Parizu. Milivoj Dukić i Ilija Marković su nastavili su sjajnim izdanjima na velikim takmičenja, koja traju već godinama. Na Svetskom prvenstvu u Australiji su opravdali očekivanja, Dukić je planetarnu smotru završio na koti 21, a Marković na koti 39. Na talonu je bilo sedam viza za Pariz, jednu je uzela Crna Gora, koja će četvrti put u nizu biti na Igrama, kada je jedrenje u pitanju.

Poslednjeg dana takmičenja, na programu je bila još jedna regata, ali je vetar bio protiv organizatora i jedriličara. Usledio je start, vetar je promenio pravac, regata je prekinuta, pokušano je još jednom, ali bez uspeha…

Milivoj Dukić se uoči poslednjeg dana nalazio na 21. mestu, imao je vizu za Olimpijske igre u rukama, jer je u konkurenciji jedriličara koji nisu obezbedili mesto u Parizu na Svetskom prvenstvu u Hagu, bio na prvom mestu.

Daleko najmlađi učesnik finalne grupe, Ilija Marković bio je na koti 39, odnosno samo jedno  mesto ga je delilo od vize koja vodi na Olimpijske igre. Na osnovu pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta i Svetske jedriličarske federacije, na Igrama može da učestvuje samo jedan jedriličar iz svake države.

Odmah treba naglasiti da je Crna Gora imala dva jedriličara u finalnoj grupi, da je to pošlo za rukom samo svetskim silama. Milivoj Dukić je tri puta učestvovao na Igrama, a sada je stigao do četvrte vize u karijeri. Kada je Ilija Marković u pitanju, dilema je jedino – kada će dobiti priliku da debituje na Olimpijskim igrama, jer je kristalno jasno da je svetla budućnost, ne samo crnogorskog, nego i svetskog jedrenja.

Ostaje nam da jedriličarima iz Crne Gore poželimo dobar vetar i mnogo uspeha tokom godine koja je tek počela, a već se može reći da se nove stranice istorije ispisuju. Ali, tek slede Olimpijske igre, slede velika takmičenja, a jedriličari iz Crne Gore su naučeni i imaju stav, da uvek mogu bolje i više.

Zato su i stigli do Pariza!