Horner: Ferštapenova frustracija „potpuno razumljiva“

Horner: Ferštapenova frustracija „potpuno razumljiva“

Direktor Red Bull tima Kristijan Horner saosećao je sa aktuelnim šampionom Maksom Ferštapenom nakon što je Holanđanin nazvao njegovo povlačenje sa VN Australije „neprihvatljivim“ – nedostatak rezultata ostavlja ogroman trag u njegovoj nadi da će zadržati titulu u ovoj ranoj fazi.

Nakon što se povukao u 39. krugu u Melburnu, Ferštapen je rekao da je izgubio pogodak u „lakom P2“ finišu i rekao da je „miljama iza“ lidera šampionata Šarla Leklerka – koji je pobedio po drugi put u tri trke sa najbržim krugom do kopačka – sa Ferštapenom sada P6 na tabeli i 46 bodova zaostatka za Monegaskom nakon njegovog drugog penzionisanja 2022.

Horner se složio i rekao: „To je potpuno razumljivo, njegova frustracija. Bio je to zaista razočaravajući rezultat da ne završim trku. Još uvek ne znamo u čemu je problem, ne mislim da je zapravo u vezi sa motorom, mislim da bi mogao biti problem sa gorivom, ali moramo da vratimo auto, moramo da pogledamo šta se tačno dogodilo…

„Dok ne dobijemo auto nazad, nemamo podatke, nemamo informacije. Ali očajnički frustrirajuće. Mislim da kao što je Maks rekao, danas nismo imali tempo da se trkamo sa Čarlsom – [Ferari] je bio u sopstvenoj ligi. Ali frustrirajuće je ne iskoristiti te poene.“

Timski kolega Serhio Perez je spasio P2 za tim nakon Ferštapenovog penzionisanja, iako je Meksikanac pretrpeo DNF zajedno sa Ferštapenom na otvaranju sezone VN Bahreina. Problemi sa pouzdanošću doveli su Red Bul na treće mesto na tabeli iza Mercedesa.

„Čeko je danas odvozio izuzetnu trku sa nekim zapanjujućim preticanjima kako bi obezbedio svoj prvi podijum u sezoni i osvojio solidne šampionske bodove“, dodao je Horner.

„Ali bio je to dan pomešanih emocija sa Maksom koji nije završio… Ali mi smo u ovome kao tim, i vratićemo se.“

„Pred nama je duga sezona i imamo osnovu za brz i konkurentan automobil, ali moramo brzo da rešimo ove probleme i nastavićemo da se trudimo.“

Imola, gde je Ferštapen pobedio sa 22 sekunde 2021. godine, sledi 22-24. aprila – Red Bulu sada predstoji uspon nazad na vrh liste dok dijagnostikuje probleme sa RB18.