Hamilton preuzima krivicu za sudar sa Raselom

Hamilton preuzima krivicu za sudar sa Raselom

Luis Hamilton je snosio krivicu za sudar iz prvog ugla sa Džordžom Raselom na Velikoj nagradi Katara u nedelju, nakon što je ranije rekao da ga je njegov saigrač iz Mercedesa izbacio iz trke, piše Rojters.

Par se okupio u prvom krugu trke koja je mogla da se završi duplim podijumom nakon što se Rasel kvalifikovao u prvom redu sa Hamiltonom trećim.

„Izbacio me je moj sopstveni timski kolega“, rekao je sedmostruki svetski šampion Formule 1 Hamilton svom trkačkom inženjeru preko radija nakon što je završio u šljunku sa samo tri točka na svom automobilu.

Rasel je nastavio posle zaustavljanja i završio četvrti.

„U žaru trenutka, bilo je frustrirajuće jer sam osetio ovaj udar sa zadnje strane, ali ne mislim da je Džordž imao gde da ode“, rekao je Hamilton novinarima.

„Bio je to nesrećan scenario i srećan sam što preuzimam odgovornost jer je to moja uloga… Ne osećam se kao da je Džordž kriv.“

Stjuardi su pogledali incident i zaključili da nijedan vozač nije potpuno kriv i nisu preduzeli dalje mere.

Hamilton je uverio novinare da veza „nije prekinuta“.

„Nemam nikakvih problema sa Džordžom. Imamo odličan odnos i uvek razgovaramo o stvarima“, dodao je on.

Incident je podsećao na sezonu 2016, kada su se Hamilton i sada penzionisani saigrač Niko Rozberg sukobili u hladnom duelu za titulu koji je Nemac na kraju dobio.

Rozberg, sada stručnjak na televiziji Skaj Sports, rekao je da je „sve na Luisu“.

Hamilton je da zaobiđe Rasela spolja, ali je njegov zadnji desni točak dodirnuo prednji levi deo automobila mlađeg Britanca. Taj potez iznenadio je Rasela.

„Samo sam bio fokusiran unapred, a on je došao niotkuda“, rekao je preko radija.

„Iskreno, izgubio sam reči“, dodao je kasnije. „Upravo sam video reprize na TV ekranu. Nisam mogao ništa da uradim. Bio sam potpuno u sendviču.“

Šef tima Toto Volf, odsutan zbog nedavne operacije kolena, došao je preko radija iz svog doma u Monaku da kaže Raselu da se fokusira na trku.

„Obojica smo imali mogućnost da stanemo na podijum“, rekao je Rasel.

„Očigledno, ništa namerno u oba smera. Ove automobile je tako teško videti kada se trkate, postoje velike mrtve tačke. Obojica imamo toliko poštovanja jedno prema drugom. Proći ćemo ovo i siguran sam da ćemo razgovarati i sve biće u redu.“

Mercedes se bori sa Ferarijem za drugo mesto, ali su Italijani izgubili poziciju sa Šarlom Leklerom petim, a Karlosom Sainzom nije uspeo da startuje zbog problema sa sistemom goriva.