Hamilton: Došlo je vreme za akciju protiv rasizma

Hamilton: Došlo je vreme za akciju protiv rasizma

Formula jedan, Mercedes i FIA osudili su bivšeg vozača Formule 1 Nelsona Pikea zbog upotrebe rasne vređanja britanskog vozača Luisa Hamiltona.

Pike je koristio brazilsko portugalsku rasnu uvredu da opiše sedmostrukog šampiona Hamiltona kada je govorio o sudaru pri velikoj brzini u kojem su učestvovali Hamilton i Maks Verstapen tokom VN Silverstona prošle godine.

Rasistički izraz koristio je trostruki svetski šampion F1 u novembru prošle godine, ali je izašao na videlo tek nedavno, kada je intervju objavljen u ponedeljak.

Hamilton je „ubacio auto i ostavio ga tamo jer nije bilo načina da dva automobila prođu na tom uglu. Napravio je prljav potez. Na njegovu sreću, samo je drugi vozač [Verstapen] bio u problemu“, rekao je Pike u intervjuu na portugalskom jeziku za kanal Motorsports Talk.

Hamilton je u utorak odgovorio na Pikeove komentare u seriji postova na Tviteru, napisavši „Vamos focar em mudar a mentalidade“ – na portugalskom za „Hajde da se fokusiramo na promenu načina razmišljanja“.

Hamilton, koji ima najviše pobeda u trkama u istoriji Formule 1, rekao je da je „došlo vreme za akciju“ protiv rasizma.

„To je više od jezika. Ovo su arhaični načini razmišljanja [koje] treba da se promene i za njih nije mesto u našem sportu“, napisao je Hamilton na Tviteru. „Okružen sam ovim stavovima i ciljao sam ceo svoj život. Bilo je dosta vremena za učenje. Došlo je vreme za akciju.“

Pikeovi komentari naišli su na široku osudu u sportu.

„Diskriminatorni ili rasistički jezik je neprihvatljiv u bilo kom obliku i nema udela u društvu“, navodi se u saopštenju F1 na Tviteru. „Luis je neverovatan ambasador našeg sporta i zaslužuje poštovanje.

„Njegovi neumorni napori da poveća raznolikost i inkluziju su lekcija za mnoge i nešto čemu smo posvećeni u Formuli 1.

Hamiltonov tim Mercedesa takođe je osudio komentare.

„Najoštrije osuđujemo svaku upotrebu rasističkog ili diskriminatorskog jezika bilo koje vrste. Luis je predvodio napore našeg sporta u borbi protiv rasizma, i on je pravi šampion različitosti na stazi i van nje“, rekao je Mercedes-AMG PETRONAS F1 tim u Izjava.

„Zajedno delimo viziju raznolikog i inkluzivnog motosporta, a ovaj incident naglašava fundamentalnu važnost nastavka težnje ka svetlijoj budućnosti.

U međuvremenu, upravno telo motosporta, FIA, istakla je svoju podršku Hamiltonovoj „posvećenosti jednakosti, raznolikosti i inkluziji u moto sportu“.

„FIA oštro osuđuje svaki rasistički ili diskriminatorski jezik i ponašanje, kojima nije mesto u sportu ili širem društvu“, dodaje se.