FSS: Santrač novi predsednik Sudijske komisije

FSS: Santrač novi predsednik Sudijske komisije

Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije smenio je predsednika Sudijske komisije Dejana Filipovića i na njegovo mesto postavio Dejana Santrača, a novi članovi komisije umesto Nenada Đokića i Marka Popovića su Milan Jeremić, Aleksandar Vasić, Boško Jovanetić i Vladimir Nedeljković.

Članovi Odbora za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije su pored imenovanja nove Sudijske komisije dobili i konačnu presudu Suda za sportsku arbitražu u slučaju Kolubara.

„Kako je ugovorom sa advokatskom kancelarijom predviđena nagrada za uspeh u sporu u visini od 5.000 evra i kako su troškovi spora u najvećoj meri na strani Kolubare, Odbor za hitna pitanja je konstatovao uspeh u ovom sporu i potvrdio realizaciju navedene odredbe iz ugovora. Sud za sportsku arbitražu je u potpunosti prihvatio pravnu argumentaciju FSS, te je navode Saveza iz odgovora na žalbu Kolubare bezmalo u celosti prihvatio i bez ikakvih supstancijalnih izmena uneo u obrazloženje svoje odluke“, navodi se na zvaničnom sajtu FSS-a.

FSS je izbacio Kolubaru iz Superlige zbog toga što je namestila utakmicu sa subotičkim Spartakom prošle sezone i oduzeo devet bodova, ali je Sud za sportsku arbitražu delimično uvažio žalbu Lazarevčana i kaznu smanjio na šest bodova.

Tri boda su pravila razliku između direktnog ispadanja u Prvu ligu Srbije i učešća u baražu. Zbog toga se Kolubara obratila Sudu u Lozani, ali Komisija za licenciranje FSS nije dala dozvolu klubu iz Lazarevca da se takmiči u Superligi. Kolubara je takmičenje nastavila u Prvoj ligi Srbije.

„Sud za sportsku arbitražu je potvrdio da FSS ima autonomiju da donese član 83 Disciplinskog pravilnika kakav jeste i da ima pravo da ga dalje primenjuje (bez obzira na njegovu pravnu nesavršenost), da osim postojanja pisane UEFA informacije nije potrebno izvođenje drugih dokaza, jer da je to slučaj FSS bi to tako i propisao. Zatim da je Član 83 leks specijalis u odnosu na Pravilnik o prevenciji i sprečavanju nameštanja utakmica i da je u svakom slučaju leks pasterior, i konačno da je primena istog neupitna budući da isti nikada nije osporavan pred sudovima u Srbiji“, navode iz FSS.

„Takođe, svu argumentaciju koju je iznela Kolubara, koja se odnosi na navodnu zaveru za izbacivanje iz Superlige i zlu nameru pojedinih predstavnika FSS prema Kolubari (uključujući navodna falsifikovanja, sakrivanje dokaza i sl.), CAS ne samo da nije uzeo u obzir već je ocenio da zle namere u postupanju prema Kolubari nije bilo. A argumentaciju Kolubare suštinski je podveo pod tehničke greške i sl.“, dodaje se u saopštenju FSS.

FSS navodi i razlog Suda za sportsku arbitražu za smanjenje kazne Kolubari.

„On isključivo leži u (ne)kvalitetu informacije dobijene od Uefe, s obzirom da je Sud u Lozani jasno i nedvosmileno zaključio da jedan od dva izveštaja koji sadrži kvalifikaciju ‘clear and owerwhelming evidence’ predstavlja informaciju na osnovu koje se može primeniti Član 83, dok druga informacija Uefe koja suštinski samo kaže da postoji sumnja koju je potrebno proveriti i da nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili da je utakmica nameštena, nije pisana informacija koja bi dozvolila osnovanu primenu Člana 83“, navodi FSS.

„Uspeh FSS u ovom sporu potvrđuje i činjenica da je Sud za sportsku arbitražu odlučio da će dve trećine troškova arbitraže snositi Kolubara, dok će FSS snositi samo trećinu troškova. Kolubara pravno posmatrano nije ni izbliza uspela u ovom sporu jer snosi većinu troškova, dok je istovremeno odlukom Suda u Lozani potvrđena i odgovornost za učinjeni prekršaj“, zaključuje se u saopštenju FSS.