French Open upozorava ruske igrače zbog podrške Putinu

French Open upozorava ruske igrače zbog podrške Putinu

Komentari direktorke turnira Amelie Mauresmo došli su uoči izložbe na šljaci kasnije ovog meseca.

Vodeći teniski šef uputio je upozorenje svim ruskim zvezdama koje razmišljaju da daju izjave u znak podrške predsedniku Vladimiru Putinu na predstojećem Otvorenom prvenstvu Francuske ili u medijima.

Za razliku od Vimbldona, gde su ovog leta zabranjeni svi ruski i beloruski profesionalci, grend slem na Rolan Garosu će zauzeti stav ATP i VTA muških i ženskih turneja tako što će im dozvoliti da nastupaju, ali samo pod striktno neutralnim statusom.

Ovo se dešava uprkos tome što mnoge sportske federacije zabranjuju ruskim sportistima da učestvuju u međunarodnim događajima kao odgovor na vojnu operaciju u Ukrajini.

Ali iako se Otvoreno prvenstvo Francuske ne protivi njihovom prisustvu, ruske zvezde su upozorene da će biti sankcionisane zbog pro-Putinovih izjava na turniru na šljaci koji počinje 22. maja.

Postavljajući pitanja na francuskom radiju u vezi sa izveštajima da ATP turneja razmatra uskraćivanje bodova na travnatim terenima u Velikoj Britaniji ako se potvrdi zabrana Vimbldona All England Lavn Tennis Club-a (AELTC), direktorka turnira Rolan Garosa Ameli Mauresmo rekla je da nije bilo pravedne odluke moguće uz potvrdu da će ruski igrači moći da igraju na turniru.

„Veoma je komplikovano, verovatno ne postoji fer odluka koju treba doneti“, priznao je Mauresmo za Frans Inter.

„Zadržavamo liniju onoga što su sve evropske vlade – i druge vlade – odlučile u martu, odnosno zabranile su reprezentacije Rusije i Belorusije, ali ne i sportiste kao pojedince, sve dok igraju pod strogom neutralnošću.

„Bićemo veoma pedantni u vezi sa tim“, obećao je Mauresmo. „[Ali] ako neko od njih bude imao pro-putinovske izjave u medijima, sigurno će biti sankcija.“

Mauresmoovo zeleno svetlo će doći kao uteha za one poput Andreja Rubljova i Daniila Medvedeva, od kojih bi ovaj drugi mogao ranije da se vrati sa operacije kile koja je imala za cilj da ga zadrži po strani na „jedan do dva meseca“ početkom aprila. .

Medvdev je uzeo vajldkard na ATP 250 turnir u Ženevi koji se održava nedelju dana pre Otvorenog prvenstva Francuske, a Rolan Garos bi bio njegov jedini grend slem sve dok verovatno ne odbrani krunu na Otvorenom prvenstvu Amerike na Flešing Medousu u septembru.

Preko potrebni bodovi za rangiranje pomoći će drugom Medvedevu da održi korak sa svetskim brojem jedan Đokovićem, koji se pridružio generacijskom rivalu Rafaelu Nadalu u kritikovanju zabrane Vimbldona za Ruse koju Nadal smatra „nepravednom“, a Đokovića diskriminatornom.

Međutim, ukoliko Đoković ne uspe da se plasira u polufinale Otvorenog prvenstva Italije u Rimu, Medvedev bi mogao da se vrati na samit u bliskoj budućnosti.