Formula 1 kaže vozačima da će GP Saudijske Arabije nastaviti uprkos napadu u blizini

Formula 1 kaže vozačima da će GP Saudijske Arabije nastaviti uprkos napadu u blizini

Šefovi Formule 1 jasno su stavili do znanja timovima i vozačima da će se Velika nagrada Saudijske Arabije odvijati po planu uprkos napadu na obližnje naftno postrojenje.

Ubrzo nakon početka slobodnog treninga u petak popodne, pramen crnog dima je viđen kako se izlije u nebo nakon eksplozije u naftnom postrojenju u blizini međunarodnog aerodroma u Džedi.

Rafinerija Aramco je manje od 16 milja od kruga Corniche.

Iako je prvobitni uzrok eksplozije bio nejasan, saudijske vlasti su ubrzo obavestile F1 da je incident izazvan raketnim napadom Huta.

Organizacija je preuzela odgovornost za napad i druge napade na Saudijsku Arabiju i rekla da će se dalji napadi nastaviti sve dok organizacija ne postigne svoje ciljeve za Jemen.

Usred već pojačanog bezbednosnog prisustva na stazi nakon brojnih napada Hutija prošle nedelje, koji su uključivali i lokaciju u Džedi, poslednji incident je podstakao neke da se zapitaju da li bi VN Saudijske Arabije trebalo da se nastavi ili ne.

Ali na hitnom sastanku između generalnog direktora F1 Stefana Domenikalija i vozača i timova uoči odloženog drugog slobodnog treninga, podrazumeva se da je jasno stavljeno do znanja da nema govora o otkazivanju takmičenja.

Veruje se da je Domenikali rekao prisutnima da će se Gran pri odvijati kako je planirano i da su saudijske vlasti jasno stavile do znanja da je bezbednost prioritet.

U zvaničnom saopštenju, Formula 1 je rekla: „Formula 1 je bila u bliskom kontaktu sa nadležnim organima nakon današnje situacije. Vlasti su potvrdile da se događaj može nastaviti kako je planirano i mi ćemo ostati u bliskom kontaktu sa njima i svim timovima i pažljivo pratiti situaciju“.

Govoreći nakon sastanka, šef tima Haasa Gunter Štajner rekao je za ServusTV: „Vlada nas je uverila da je ovde bezbedno voziti. Posle treninga, imaćemo još jedan sastanak.

„Lično se osećam apsolutno sigurno. Inače ne bih bio ovde.“
Plamen osvetljava noćno nebo, samo 10 milja od staze F1 u Džedi

Domenikali je obećao da će takmičare Formule 1 obaveštavati o svim dešavanjima, uz mogućnost da će se sledeći glavni sastanak tima održati u petak uveče.

Napad u Džedi u petak dolazi manje od nedelju dana nakon što su Huti napali brojne ciljeve u Saudijskoj Arabiji.

Koalicija za vraćanje legitimiteta u Jemenu izdala je saopštenje u kojem potvrđuje da je odgovorna za projektil koji je prošle subote izazvao požar u distributivnom centru Aramco u Džedi.

Takođe je pokrenuo niz raketnih i dronova napada na različite ciljeve u zemlji.

U svom prvom odgovoru na napad, Saudijska motorsport kompanija je saopštila da „ostaje u direktnom kontaktu“ sa vlastima kako bi garantovala bezbednost terena Formule 1.

„Svesni smo napada na distributivnu stanicu Aramco u Džedi ranije ovog popodneva“, navodi se u saopštenju. „Organizatori trke ostaju u direktnom kontaktu sa saudijskim bezbednosnim vlastima, kao i sa F1 i FIA-om kako bi osigurali svu neophodnu bezbednost i mere bezbednosti nastavljaju da se primenjuju kako bi se garantovala bezbednost svih posetilaca Formule 1 STC Velike nagrade Saudijske Arabije, kao i svih vozača, timova i zainteresovanih strana.

„Raspored trke za vikend će se nastaviti kako je planirano. Bezbednost i bezbednost svih naših gostiju i dalje su naš glavni prioritet i radujemo se što ćemo poželeti dobrodošlicu navijačima za vikend vrhunskih trka i zabave.“