UEFA-ino istraživanje o finansijskoj moći engleskog fudbala

UEFA-ino istraživanje o finansijskoj moći engleskog fudbala

UEFA je objavila izveštaj o finansijskoj moći evropskih fudbalskih klubova, ističući rekordnu ekonomiju od 24 milijarde evra koju generišu vrhunski klubovi širom kontinenta. Engleski fudbal se posebno ističe, sa Premijer ligaškim klubovima koji dominiraju prihodima i potrošnjom.

Ukupan prihod od 6,5 milijardi evra koji su generisali klubovi Premijer lige u 2022. godini gotovo je jednak ukupnom prihodu španske La Lige i nemačke Bundeslige zajedno. Ovi impresivni rezultati ukazuju na snažnu finansijsku poziciju engleskih klubova u evropskom fudbalu.

Finansijski jaz između engleskih klubova i ostalih evropskih klubova evidentan je u podacima UEFA-inog istraživanja. Klubovi iz Premijer lige ostvarili su prihod koji je bio gotovo jednak ukupnom prihodu svih 642 klubova u 50 zemalja izvan velikih pet liga (Engleska, Španija, Nemačka, Italija i Francuska), što jasno pokazuje dominaciju engleskog fudbala na finansijskom planu.

Investicije američkih ulagača u evropske klubove i dalje su značajne, a klubovi iz Premijer lige ostvarili su značajan komercijalni prihod od 2 milijarde evra. Ovo jača globalnu vidljivost Premijer lige i privlači nove investitore iz celog sveta.

Međutim, uprkos impresivnim prihodima, UEFA je ukazala na neodržive nivoe plata i prihoda u nekim klubovima, posebno u Italiji i Francuskoj. Barselona je istaknuta kao primer kluba sa visokim odnosom plata i prihoda, što može predstavljati izazov za dugoročnu održivost.

Istraživanje je takođe pokazalo da su engleski klubovi bili najaktivniji na tržištu transfera, sa Manchester Unitedom koji predvodi listu klubova po ukupnom trošku na transfere. Ovo ukazuje na kontinuiranu ambiciju engleskih klubova da investiraju u kvalitetne igrače kako bi održali svoju konkurentnost na evropskom nivou.