F1: FIA će preduzeti mere posle „ekstremnih vremenskih uslova“ Velike nagrade Katara 2023

F1: FIA će preduzeti mere posle „ekstremnih vremenskih uslova“ Velike nagrade Katara 2023

Upravno telo Formule jedan će preduzeti mere da zaštiti vozače od vrste ekstremne vrućine i vlage koju su pretrpeli tokom nedeljne Velike nagrade Katara, saopšteno je u ponedeljak.

Neki od onih koji su se trkali po vrućini završili su na ivici kolapsa, povraćali i ozbiljno dehidrirali nakon karirane zastave, dok se Vilijamsov novajlija Logan Sardžent osećao previše loše da bi nastavio.

Međunarodna automobilska federacija je saopštila da je „započela analizu situacije u Kataru kako bi dala preporuke za buduće situacije ekstremnih vremenskih uslova.

„Mere mogu uključivati smernice za takmičare, istraživanje modifikacija za efikasniji protok vazduha u kokpitu i preporuke za izmene kalendara kako bi se uskladili sa prihvatljivim klimatskim uslovima, između ostalog.

„Istraživanja iz drugih serija, kao što su događaji u ekstremnim klimatskim uslovima, biće ispitana za potencijalne primene na događajima u krugu.“

FIA je saopštila da će se o mjerama razgovarati na sastanku njene medicinske komisije u Parizu.

Temperatura na stazi tokom noćne trke na stazi Lusail, nikada nije pala ispod 36 stepeni Celzijusa (96,8°F), dok su dnevne temperature prelazile 40 stepeni.

FIA je napomenula da će trka sledeće godine u Kataru biti održana u decembru, kada bi temperature trebalo da budu niže, ali je rekla da bi radije „preduzela mere sada kako bi se izbeglo ponavljanje ovog scenarija“.

„Iako su elitni sportisti, ne treba očekivati da se takmiče pod uslovima koji bi mogli da ugroze njihovo zdravlje ili bezbednost“, navodi se u saopštenju.

Inauguralna Velika nagrada Katara 2021. održana je krajem novembra. Nije bilo trke 2022. godine zbog zemlje domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu.

Kalendar, koji sada ima četiri trke na Bliskom istoku, sastavlja nosilac komercijalnih prava, a zatim ga odobrava FIA.

Bliskoistočne runde se obično zakazuju na početku i na kraju kalendara kako bi se izbegli najtopliji meseci. Planirano je da kalendar za narednu godinu ima rekordne 24 trke.

Vozači su se takođe mučili zbog vrućine i vlage u Singapuru i Majamiju.