F1 se vraća u Kialami za Veliku nagradu Južne Afrike

F1 se vraća u Kialami za Veliku nagradu Južne Afrike

Formula 1 će se verovatno vratiti u Kjalami sa oživljavanjem Velike nagrade Južne Afrike.

Dodavanje trke u Africi, gde F1 nije bilo prisutno od poslednje trke Kialami 1993. godine, pojavilo se kao sledeći glavni prioritet za F1.

Otkako je Liberti Media preuzela kontrolu nad šampionatom 2017. godine, mešavina klasičnih i novih trka je zaradila trajne ugovore.

Grand Prik u Zandvortu i Imoli su se vratili, dok su dodate dve visoko plaćene trke na Bliskom istoku u Kataru i Saudijskoj Arabiji i glamurozne američke ekipe u Majamiju i Las Vegasu.

Sada kada je Formula 1 rešila svoju ekspanziju na tim teritorijama, posebno u Sjedinjenim Državama, njen sledeći fokus će verovatno biti obezbeđivanje trke u Kjalamiju – iako ne pre 2024. godine.

Kialami će morati da bude nadograđen na status FIA stepena 1 da bi se obezbedio prelazak i završio pun krug za nekadašnje mesto za Veliku nagradu koje je nedavno propalo.

Iako je Kialami bio domaćin drugim međunarodnim motosportom u ostatku 1990-ih i 2000-ih nakon što je izgubio svoju gran pri, kvalitet staze se pogoršao.

Izvršni direktor Porsche-a u Južnoj Africi Tobi Venter kupio je stazu 2014. Od tada je staza redizajnirana, uključujući produženu startno-ciljnu pravu, iako je zadržala sekvencu originalnog rasporeda od brzog dešnjaka Sunseta do Essesa.

Kialami je prvo redizajniran prema standardu FIA Grade 2 jer velika nagrada nije bila krajnji cilj, iako su šefovi staza bili otvoreni za tu ideju.

Dodatni odliv i ulaganje TecPro barijera su smatrani glavnim zahtevima za dobijanje 1. stepena sertifikata.

Izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenikali je u više navrata poslednjih meseci izjavio da želi da doda gran pri na afričkom kontinentu.

„Povrh Amerike, povrh Kine, mislim da postoji potencijal da se uskoro nađe i u Africi“, rekao je Domenikali za Ski Sports F1 u martu.

„Tamo postoji veliko interesovanje. Sigurno je to još jedna oblast koja do sada nedostaje u geografiji našeg kalendara.“

Druga trka u Kini, koja se pridružila postojećem događaju u Šangaju, bila je razmatrana još 2023.

Međutim, čak se i vraćanje Šangaja u kalendar pokazuje teškim jer je zemlja i dalje pod uticajem pandemije COVID-19.

Delimično je to razlog zašto je sada veća verovatnoća da će Kialami ugovor biti sledeća velika najava kalendara F1.

Sedmostruki svetski šampion Luis Hamilton, prvi i jedini crni vozač Formule 1, više puta je pozivao na trku u Africi.

On je čak naglasio tu poentu prošle nedelje u odgovoru na pitanje o novoj trci u Las Vegasu, kada je rekao: „Ona koju zaista želim da vidim je Južna Afrika. To je ono koje želim da čujem sledeće najavljeno.“

Razrađujući dalje svoju želju za tamošnjom trkom, Hamilton je rekao: „Mi smo uglavnom na svim drugim kontinentima, pa zašto ne?

„Na kraju krajeva, moji preci su otuda i zato je to meni lično važno.

„Mislim da je važno da sport ide tamo. Ako su na svakom drugom kontinentu, zašto ne?“