F1: Kristijan Horner pod istragom zbog navoda o nedoličnom ponašanju među članovima tima

F1: Kristijan Horner pod istragom zbog navoda o nedoličnom ponašanju među članovima tima

Šef tima Red Bull, Christian Horner, podvrgnut je spoljnoj istrazi nakon što je drugi član osoblja Formule Jedan tima izneo optužbu protiv njega.

Horner je odlučno odbacio optužbu koja je široko izveštavana kao povezana sa neprimerenim ponašanjem. Pedesetogodišnji Horner, jedan od najuspešnijih šefova timova u modernoj F1 koji je nadgledao osvajanje šest svetskih šampionata konstruktora i sedam titula vozača u Red Bull Racingu, rekao je: „Potpuno odbacujem ove tvrdnje“.

Red Bull, austrijska kompanija za proizvodnju energetskih pića koja je vlasnik F1 tima, potvrdila je da se istraga sprovodi. „Nakon što su saznali za određene nedavne optužbe, kompanija je pokrenula nezavisnu istragu,“ navela je. „Ovaj proces, koji je već u toku, sprovodi spoljni specijalizovani advokat.“

„Kompanija shvata ova pitanja izuzetno ozbiljno i istraga će biti završena čim to praktično bude moguće. U ovom trenutku ne bi bilo prikladno dalje komentarisati.“

Do sada nije bilo daljih komentara od strane Red Bull Racing tima.

Horner je najduže služeći šef tima među trenutnih 10 F1 timova. Doveo ga je Red Bull kada je kompanija za energetska pića kupila Jaguar tim 2004. godine. To mu je bila prva uloga u F1, nakon što je prethodno osnovao i vodio Formula 3000 Arden tim.

Kada je došao u Red Bull, Jaguar je se mučio u sredini tabele. Horner je od tada postigao neverovatan uspeh sa Red Bulom i proširio tim do jednog od najvećih u F1, koji sada proizvodi čak i sopstvene motore.

On je bio ključan u dovođenju dizajnera Adriana Njuija u Red Bull 2006. Ostvarili su svoju prvu pobedu 2009. i svoju prvu titulu 2010. sa Sebastianom Fetelom, samo pet godina nakon što je Horner preuzeo tim. Nemac je potom osvojio još tri uzastopna šampionata.

U 2021. Maks Ferštapen je vratio petu vozačku titulu i od tada su uživali u periodu bez presedana dominacije. Prošle sezone su pobedili u 21 od 22 trke, sa Ferštapenom koji je ostvario rekord od 10 uzastopnih pobeda pre nego što su osigurali svoj šesti dvostruki šampionski naslov vozača i konstruktora.

Očekuje se da će ove sezone biti teško pobedivi i lansiraće svoj novi auto RB20 15. februara u svojim sedištima u Milton Keynesu. Prva trka se održava u Bahreinu 2. marta.