F1: Binoto podneo ostavku na mesto šefa tima Ferarija

F1: Binoto podneo ostavku na mesto šefa tima Ferarija

Nakon nedelja spekulacija o njegovoj budućnosti, Ferari je u utorak izdao saopštenje u kojem potvrđuje da je prihvatio Binotovu odluku da ode.

Tim je rekao da će Binoto ostati na brodu do 31. decembra i da se nada da će zamena biti finalizovana u novoj godini.

Binoto je rekao da mu je žao što je morao da napusti tim, ali smatra da je to najbolja stvar za ekipu Maranela.

„Sa žaljenjem zbog ovih detalja, odlučio sam da zaključim saradnju sa Ferarijem“, rekao je on.

„Napuštam kompaniju koju volim, u kojoj sam već 28 godina, sa spokojem koji proizilazi iz uverenja da sam uložio sve napore da ostvarim postavljene ciljeve.

„Ostavljam ujedinjen i rastući tim. Snažan tim, spreman, siguran sam, da ostvari najviše ciljeve, čemu želim sve najbolje u budućnosti. Mislim da je u ovom trenutku ispravno da se ovaj korak učini kao Koliko god mi je ova odluka bila teška.

„Želeo bih da se zahvalim svim ljudima u Gestione Sportiva koji su sa mnom podelili ovo putovanje, sačinjeno od poteškoća, ali i velikog zadovoljstva.

Binotov potez dolazi na kraju sezone rolerkostera u kojoj je Ferari uživao u mnogim usponima i padovima.

Ali dok se ekipa pojavila kao najbliži izazivač Red Bulla, niz problema sa pouzdanošću i grešaka u strategiji doveo je do pitanja da li je Ferariju potrebna promena uprave.

Glasine o Binotovoj budućnosti pojavile su se uoči finala sezone u Abu Dabiju, a šef tima Alfa Romeo Fred Vaser je povezan kao moguća zamena.
Ovu spekulaciju je, međutim, ekipa brzo odbacila.

Međutim, s obzirom na to da je Binoto osećao da nema punu podršku predsednika Ferarija Džona Elkana i izvršnog direktora Benedeta Vinje nakon što je obezbedio drugo mesto u šampionatu vozača i konstruktora, ponudio je ostavku – koja je prihvaćena.

Vinja je izrazio zahvalnost za napore koje je Binoto uložio tokom decenija u Ferariju.

„Želeo bih da se zahvalim Matiji na njegovom velikom doprinosu tokom 28 godina sa Ferarijem, a posebno što je vratio tim na poziciju konkurentnosti tokom prošle godine“, rekao je on.

„Kao rezultat toga, mi smo u jakoj poziciji da obnovimo naš izazov, pre svega za naše neverovatne navijače širom sveta, da osvojimo konačnu nagradu u motosportu. Svi ovde u Skuderiji i u široj Ferari zajednici žele Matiju dobro za budućnost“.