Australijan Open se produžava na 15 Dana, s ciljem smanjenja broja kasnih noćnih mečeva

Australijan Open se produžava na 15 Dana, s ciljem smanjenja broja kasnih noćnih mečeva

U značajnom preokretu, Australijan Open (Australian Open), jedan od vodećih svjetskih teniskih turnira, planira produžiti trajanje na 15 dana počevši od iduće godine. Ova promena, najavljena od strane Teniskog saveza Australije (Tennis Australia) u ponedeljak, predstavlja značajno odstupanje od tradicionalnog formata turnira i ima za cilj rešavanje stalnog problema kasnih noćnih mečeva koji često traju duboko u noć.

Odluka o proširenju Australijan Opena dolazi kao odgovor na rastuće zabrinutosti igrača, zvaničnika i navijača u vezi sa kasnim završetkom mečeva koji su postali sinonim za ovaj događaj. Ovaj korak takođe stavlja Australijan Open u isti rang sa Otvorenim prvenstvom Francuske (French Open) kao jedinim dva Grand Slam teniska turnira koja će trajati 15 dana. US Open i Vimbldon (Wimbledon) će i dalje biti turniri od 14 dana.

Australijan Open 2024, zakazan za period od 14. do 28. januara, videće prvu rundu turnira raspoređenu na tri dana umesto dosadašnja dva. Ova promena u rasporedu turnira ima za cilj da smanji verovatnoću kasnih noćnih mečeva i obezbedi balansiraniju i pravičniju igračku sredinu.

Problem kasnih noćnih mečeva došao je do izražaja tokom ovogodišnjeg Australijan Opena kada se drugi krug meča između Endija MAreja (Andy Murray) i Tanasija Kokinakisa (Thanasi Kokkinakis) završio posle 4 ujutru. Ovo ne samo da je uticalo na igrače, već i na zvaničnike, navijače i ukupni kvalitet događaja.

Reagujući na promenu, Marej, trostruki osvajač Grand Slam turnira, podržao je ovu odluku, rekavši: „Nije korisno ni za sudije ni za zvaničnike. Mislim da nije fantastično ni za navijače. Ni za igrače nije dobro. Dakle, da, o tome govorimo sve vreme. O tome se priča godinama. Kada započnete noćne mečeve kasno i kada su uslovi takvi, ove stvari će se dešavati.“

Prilagođavanje rasporeda ima za cilj da reši ove probleme i da Australijan Open učini prijateljskijim kako za igrače, tako i za gledaoce. Širenjem prvog kruga na tri dana, organizatori turnira se nadaju smanjenju pritiska na igrače i poboljšanju ukupnog kvaliteta mečeva.

Kreg Tilej, direktor Australijan Opena, primetio je da ova promena takođe donosi finansijsku korist, jer omogućava dodatan dan prihoda od prodaje ulaznica, robe i drugih izvora prihoda. Prilagođavanje će rezultirati povećanjem ukupnog broja sesija sa 47 na 52 u tri najveća stadiona.

Dnevne sesije na stadionima Rod Lejver i Margaret Kourt će sada imati najmanje dva meča umesto tri, sa ciljem da se ograniči mogućnost kasnih završetaka. Teniski savez Australije naglašava da su posvećeni pronalaženju rešenja koje će smanjiti kasne završetke, ali i očuvati pravičan raspored mečeva na stadionima.

Kako tenis nastavlja da se razvija i prilagođava potrebama i željama igrača i navijača, produženje trajanja Australijan Opena u 2024. godini predstavlja pozitivan korak napred u suočavanju sa izazovima kasnih noćnih mečeva, dok se istovremeno osigurava dalji uspeh i rast ovog ikoničnog turnira.