NBA razmatra suspenziju Sarvera na više od godinu dana

NBA razmatra suspenziju Sarvera na više od godinu dana

NjUJORK – Vlasnik Finiks Sansa Robert Sarver verovatno je pošteđen još oštrijeg sankcionisanja od strane NBA zbog njegovih rasističkih, mizoginih i neprijateljskih reči i postupaka zbog jednog ključnog zaključka istražitelja, rekao je u sredu komesar Adam Silver, piše Asošijejted pres.

Advokatska firma koja je provela skoro godinu dana istražujući situaciju utvrdila je da Sarverova upotreba uvreda „nije bila motivisana rasnim animusom“.

Da to nije bio slučaj, ukazao je Silver, Sarverova kazna – jednogodišnja suspenzija i novčana kazna od 10 miliona dolara – bila bi daleko stroža.

„Bilo je relevantno“, rekao je Silver nakon završetka sastanaka Upravnog odbora lige. „Mislim da bi, da su došli do zaključka da je, u stvari, njegovo ponašanje bilo motivisano rasnim animusom, to bi apsolutno imalo uticaja na krajnji ishod ovde. Ali to nije ono što su pronašli.“

I to je, za Silvera, jedna od ključnih razlika između slučaja Sarver i slučaja oko tadašnjeg vlasnika Los Anđeles Klipersa Donalda Sterlinga 2014. godine, kada je doživotno zabranjen i kažnjen sa 2,5 miliona dolara zbog rasističkih komentara.

NBA je imala opciju da Sarveru da dužu suspenziju od jednogodišnje suspenzije. Kazna od 10 miliona dolara bila je maksimalno dozvoljena, kao što je bio slučaj sa Sterlingovom kaznom od 2,5 miliona dolara pre osam godina; NBA pravila o maksimalnim kaznama promenjena su 2019.

Još jedan razlog zašto je Silver, koji je u ovom slučaju bio krajnji odlučivao o kazni, prestao da suspenduje Sarvera na duže ili čak da ga zabrani: rekao je da je uzeo u obzir niz anonimnih detalja koji nisu mogli biti otkriveni u istražnom izveštaju koji je objavljeno u utorak, zajedno sa drugim elementima Sarverovih akcija tokom njegovih 18 godina posedovanja Sunsa i VNBA-ovog Feniks Merkjurija.

„Bilo je ovih strašnih stvari“, rekao je Silver. „Takođe ima mnogo, mnogo ljudi koji imaju veoma pozitivne stvari da kažu o njemu kroz ovaj proces. I na kraju, sve sam to uzeo u obzir pri donošenju odluke da je jednogodišnja suspenzija plus novčana kazna odgovarajući.

Desetomesečna istraga o Sarverovom ponašanju potvrdila je da je koristio rasistički jezik, davao seksualno neprikladne komentare, ostavio neke zaposlene – muškarce i žene – da se osećaju neprijatno zbog njegovih reči i postupaka, i učestvovao u onome što bi se smatralo maltretiranjem na radnom mestu.

„Indefensible nije dovoljno jak“, rekao je Silver.

Ali liga nije vodila diskusije o uklanjanju Sarvera kao vlasnika tokom sastanaka Upravnog odbora. Silver je trajno zabranio Sterlinga nakon što su snimke na kojima on daje rasističke komentare procurile na TMZ u potezu koji je pokrenuo proces prinude Sterlinga da proda franšizu.

„Ovaj slučaj je veoma drugačiji“, rekao je Silver. „Nije da je jedan snimljen na traku, a drugi nije. … Gospodin Sarver je na kraju priznao svoje ponašanje.”

Sarver jeste i izvinio se u utorak, iako je primetio da se ne slaže sa svim nalazima izveštaja.

Silver je upitan o tome kako bi se većina zaposlenih u bilo kojoj kompaniji verovatno suočila sa otpuštanjem ako bi koristili rasne uvrede ili učestvovali u bludnim radnjama ili komentarima na način na koji je istraga pokazala da je Sarver uradio.

„Teško je napraviti ta poređenja sa nekim ko počini neprikladan čin na radnom mestu na pomalo anoniman način u odnosu na ono što je sada veliki javni problem oko ove osobe“, rekao je Silver. „Ovde nema jasnog odgovora, osim prava koja dolaze sa posedovanjem NBA tima, kako je to postavljeno u našem Ustavu. Ono što bi bilo potrebno da se taj tim ukloni iz njegove kontrole je veoma uključen proces i razlikuje se od držanja posla. To jednostavno jeste. Kada zapravo posedujete tim, to je samo sasvim drugačiji predlog.“

Razlika između slučajeva Sterling i Sarver je sledeća: Sarver je sarađivao sa istragom lige, a Sterling, na mnogo načina, nije. Sterling je tužio NBA za milijardu dolara na saveznom sudu nakon što je objavljena njegova doživotna zabrana, rekavši da su mu povrijeđena ustavna prava.

U izveštaju se navodi da je Sarver „ponavljao ili navodno ponavljao reč N u najmanje pet navrata tokom svog mandata u Sunsima“.

„Međutim, istraga ne otkriva da je Sarverovo ponašanje u bilo kom od ovih slučajeva bilo motivisano rasnim animusom“, navodi se u izveštaju, dodajući da istražitelji nisu „došli do zaključka da je Sarver koristio ovaj rasno neosetljiv jezik sa namerom da ponizi ili ocrni“.

Istraga o Sterlingu – od kada su objavljeni audio snimci njegovog rasističkog obraćanja devojci, do Silverove objave o doživotnoj zabrani – trajala je tri dana. Sarverova sonda je trajala 100 puta duže, uključivala je više od 320 intervjua i pregled više od 80.000 dokumenata i drugih materijala.

Obe istrage vodila je ista njujorška firma Vachtell, Lipton, Rosen i Katz. Advokat Dejvid Anders vodio je obe istrage.

Sarver će biti dobrodošao 2023. godine, iako je Silver jasno stavio do znanja da će njegove reči i akcije ubuduće biti pažljivo ispitane.

„Nemam pravo da mu oduzimam tim“, rekao je Silver. „Ne želim da se zadržavam na toj pravnoj tački jer naravno može postojati proces da se oduzme nečiji tim u ovoj ligi. To je veoma uključeno, i na kraju sam doneo odluku da se ne podiže na taj nivo. Ali za mene, posledice su ovde ozbiljne po gospodina Sarvera.”

Sarverova kazna je takođe slična ostalima izrečenim u prošlim visokoprofilnim primerima prekršaja, bilo rečima, akcijama ili oboje.

Godine 1993, tadašnja vlasnica Sinsinati Redsa Mardž Šot je kažnjena sa 25.000 dolara i suspendovana na godinu dana zbog davanja „rasno i etnički uvredljivih primedbi“. I prošle godine, NFL je kaznio Vashington Commanderse sa 10 miliona dolara, plus istražne takse, nakon što je istraga otkrila da je radno okruženje za žene u timu bilo, prema rečima komesara Rodžera Gudela, „veoma neprofesionalno“ – ali je sprečilo da suspenduje vlasnika Danijela Snajdera .