Karlos Alkaraz osvaja US Open za prvu slem titulu

Karlos Alkaraz osvaja US Open za prvu slem titulu

NjUJORK – Karlos Alkaraz je iskoristio svoju kombinaciju šašavosti i zrelosti da pobedi Kaspera Ruuda sa 6-4, 2-6, 7-6 (1), 6-3 u finalu Ju-Es opena u nedelju i osvojio svoj prvi grend slem titulu sa 19 godina i postao najmlađi muškarac koji je bio rangiran kao broj 1, prenosi Asošijejted pres.

Alkaraz je Španac koji se pojavio na svom osmom velikom turniru i drugom na Flushing Meadovs-u, ali je već privukao dosta pažnje jer neko smatra sledećom velikom stvari u muškom tenisu.

Serenadu su mu izvodili horovi „Ole, Ole, Ole! Karlos!” to je odjekivalo sa zatvorenog krova na stadionu Artur Eš — a Alkaraz je često mahao gledaocima koji su ih podržavali da postanu glasniji.

On je samo nakratko pokazao znake umora jer je morao da prođe kroz tri uzastopna petsetera da bi stigao do meča za titulu, nešto što niko nije uradio u Njujorku poslednjih 30 godina.

Alkaraz je ispustio drugi set i suočio se sa par set lopti dok je izgubio 6-5 u trećem. Ali on je izbrisao svaku od onih prilika za poen iz seta za Ruuda sa vrstama brzih refleksnih, mekih voleja koje je više puta pokazivao.

I uz pomoć niza udaraca ukočenog Ruuda u tajbrejku koji je usledio, Alkaraz je stigao do kraja tog seta.

Jedan prekid u četvrtom bio je sve što je Alkarazu bilo potrebno da zapečati pobedu u jedinom grend slem finalu između dva igrača koji su tražili i prvo veliko prvenstvo i prvo mesto na ATP-ovoj kompjuterizovanoj rang listi, koja datira iz 1973. godine.

Ruud je 23-godišnjak iz Norveške koji sada ima 0-2 u finalu slem turnira. Bio je vicešampion Rafaela Nadala na Otvorenom prvenstvu Francuske u junu.

Ruud je stajao daleko uz zid da bi uzvratio servis, ali i tokom poena, mnogo više od Alkaraza, koji je napadao kada je mogao.

Alkaraz je krenuo na Ruudovu slabiju stranu, bekhend, i na taj način postigao uspeh, posebno dok je servirao.

Ako ništa drugo, Ruud dobija nagradu za sportsko ponašanje jer je primio bod za koji je znao da ga ne zaslužuje. Došlo je dok je zaostajao 4-3 u prvom setu; jurio je napred do kratke lopte koja je dvaput odbila pre nego što ju je Ruudov reket dotakao.

Igra se nastavila, a Alkaraz je oklevao, a zatim je pogrešio svoj odgovor. Ali Ruud je rekao sudiji na stolu šta se dogodilo, dajući poen Alkarazu, koji je svom neprijatelju podigao palac i aplaudirao zajedno sa gledaocima kako bi potvrdio potez.

Alkaraz se svakako čini kao redak talenat, koji poseduje zavidnu igru na svim terenima, mešavinu snage udarca sa terena sa spremnošću da gura napred i zatvara poene svojom sposobnošću voleja. Osvojio je 34 od 45 poena kada je u nedelju izašao na mrežu.

On je pretnja dok je servirao — isporučio je 14 asova pri brzini do 128 mph u nedelju — i vratio se, zaradio je 11 brejk lopti, pretvorio tri.

Nemojte pogrešiti: ni Ruud nije pognut. Postoji razlog zašto je najmlađi čovek od Nadala koji je stigao do dva velika finala u jednoj sezoni i uspeo da osvoji poen sa 55 šuteva, najduži na turniru, u polufinalu u petak.

Ali ovo je bilo Alkarazovo vreme da zablista, njegov red da pokaže brzinu i izdržljivost, veštinu i nespokojstvo šampiona.

Kada je poslednji pobednik servisa bacio pogled sa Ruudovog okvira, Alkaraz se spustio na leđa na terenu, a zatim se prevrnuo na stomak, pokrivši lice rukama.

Zatim je otišao na tribine da se zagrli sa svojim trenerom Huanom Karlosom Fererom, i sam bivši broj 1 koji je osvojio Otvoreno prvenstvo Francuske 2003. i stigao do finala te godine Otvorenog prvenstva SAD, i drugima, sve vreme plačući.

Samo jednom stižete do broja 1 po prvi put. Samo jednom osvojite prvu grend slem titulu. Mnogi ljudi očekuju da će Alkaraz slaviti ovakve podvige godinama koje dolaze.