Olimpijske igre možda bez Alkarasa

Olimpijske igre možda bez Alkarasa

Nedolazak Karlosa Alkarasa skupo je koštao špansku reprezentaciju, eliminisana je sa Dejvis kupa u Valensiju, ali ceh može da bude još veći – pogotovo za njega.

Postoji rizik da mladi Španac ne dobije zeleno svetlo za učešće na Olimpijskim igrama naredne godine u Parizu. Prema važećim pravilima, uslov za učešće u borbi za medalje je da se u četvorogodišnjem olimpijskom ciklusu odigraju bar dva meča u Dejvis kupu, od kojih jedan mora da bude u poslednje dve godine.

Alkaras je igrao prošle sezone, ali ove nije, a kada se zna da će Španija biti domaćin najverovatnije i sledećeg izdanja bitke za Salataru, može se očekivati da opet dobije vajld kard za grupnu fazu, a ona je posle Igara, u ovom terminu.

Prema važećem ugovoru, i dogodine će se Dejvis kup igrati u Valensiji i Malagi, mada se to, naravno, može promeniti, pogotovo ako na izborima za Generalnu skupštinu ITF pobedi Nemac Ditlof fon Arnim. On je već najavio promenu formata ako dobije mandat. Skupština je sledećeg vikenda u Kankunu.

Drugim rečima, ako Španija dobije specijalnu pozivnicu, neće učestvovati u kvalifikacionim mečevima koji su na programu u februaru i Alkaras neće ispuniti ovaj uslov. Nevolja je i ako ne bude tako jer su ti mečevi u nedelji posle Australijskog opena, a to je termin koji najvećim asovima najmanje odgovara.

Naravno, Alkaras bi u tom slučaju imao pravo da traži izuzeće iz ovog pravila, kao što će najverovatnije i Rafael Nadal. Ali, pitanje je da li ispunjava uslove, a to su da se tokom karijere istakao u Dejvis kupu ili Olimpijskim igrama. S obzirom na to da ima samo 20 godina, nikada nije bio deo španske ekipe koja je osvojila Salataru, a nikada nije ni učestovao na Igrama.

Nadal će to izuzeće dobiti sigurno jer ima dve zlatne olimpijske medalje i pet osvojenih Salatara. Zato je malo opcija koje mogu pomoći Alkarasu da zaigra u Parizu. Možda Španija ne zatraži vajld kard naredne godine kako bi mu omogućili da igra na Olimpijskim igrama jer je to šansa za još jednu medalju. Samo je pitanje kako bi to ostali reprezenativci dočekali jer se malo kome igra Dejvis kup na drugom kraju sveta posle Gren slema u Melburnu.