Đoković potvrdio učešće na turniru u Australiji

Đoković potvrdio učešće na turniru u Australiji

Novak Đoković je potvrdio za svoj prvi turnir u Australiji otkako je deportovan iz zemlje u nizu zbog statusa vakcinacije protiv Covid-a u januaru ove godine.

Srbin je u Australiju stigao sa medicinskim izuzećem početkom 2022. godine i verovao je da će mu to omogućiti da igra na Australijan openu, gde je rekordni devetostruki šampion u singlu. Međutim, nakon političke intervencije, deportovan je i suočio se sa zabranom ulaska u Australiju na tri godine.

Prošlog meseca je ovom 35-godišnjaku poništena zabrana viza – i sada je potvrđeno da će igrati na Adelaide International, koji počinje 1. januara i uključuje druge ATP najboljih deset muških igrača, uključujući Rusa Danila Medvedeva i Andreja Rubljova. .

Đoković će izgledati da započne sezonu 2023. na isti način kao što je završio 2022. Pobedom u ATP finalu u decembru, sada je na čelu Dovn Under-a u želji da izjednači generacijskog rivala Rafaela Nadala u 22 Grend slem pobede.

Nadal je osvojio poslednje izdanje Australijan opena pobedivši Medvedeva u finalu u odsustvu Đokovića. Sa još jednim trijumfom na Otvorenom prvenstvu Francuske, Španac je izvukao dva ispred Rodžera Federera i Đokovića, pre nego što je Srbin povukao jedan i osvojio svoju sedmu krunu na Vimbldonu u julu.

Đoković je rekao da je „veoma srećan“ što je primio vest da mu je ukinuta zabrana viza za Australiju, što je donelo „olakšanje“ znajući „šta smo ja i ljudi koji su mi najbliži prošli ove godine sa onim što se desilo u Australiji i očigledno post-Australija.”

„Nisam mogao da dobijem bolje vesti sigurno – ni tokom ovog turnira. [Open Australije je bio moj najuspešniji grend slem. Ostao sam tamo neke od najlepših uspomena“, dodao je Đoković.

„Naravno, želim da se vratim tamo. Želim da igram tenis, da radim ono što najbolje radim, [i] nadam se da imam sjajno australijsko leto.

„Uvek sam zahvalan što prolazim kroz iskustva, bez obzira kakva su iskustva. Trudim se da budem optimističan i pozitivan u životu. Radujem se početku nove godine u Australiji, a videćemo kako će biti naredne godine“, zaključio je Đoković.

Adelaide International počinje 1. januara, a Australijan open počinje 15 dana kasnije u Melburnu.