„Đoković nije prekršio nijedno pravilo o doping kontroli“

„Đoković nije prekršio nijedno pravilo o doping kontroli“

Novak Đoković našao se u centru pažnje pošto je tražio da odradi doping kontrolu posle, a ne pre meča četvrtfinala Dejvis kupa protiv Velike Britanije.

Neki su čak išli tako daleko da su tražili njegovu suspenziju, poput bivših sportista, ali i engleskih medija. Međutim, u objašnjenju Međunarodne agencije za integritet tenisa (ITIA), jasno se navodi da Đoković ni u čemu nije pogrešio.

Podsetimo, Đoković i njegovi reprezentativni drugovi  testirali su se posle duela protiv Britanije. Nekadašnji francuski biciklista Marc Madio, danas direktor ekipe Groupama-FDJ, u medije je izašao sa konstatacijom da „ako antidoping agencija radi svoj posao, gospodin Đoković mora da bude suspendovan“, a slično su pisali i neki engleski mediji.

„U 20 i više godina moje karijere nikada mi se nije dogodilo da sat i po pre meča moram da idem na doping kontrolu. Imam svoju rutinu, ne treba mi to ometanje, da mi uzimaju urin i krv, da razmišljam mogu li u tom trenutku uopšte da dam urin“ rekao je  Đoković na tu temu i dodao:

„Podržavam da se testiram ja ili bilo ko – sto puta, nije problem, ali ne pred meč. Kad završim, dođite, testirajte, nisam video nikakav razlog ni logiku. Nadam se da će promeniti takve odluke. Sramota je to što su napravili. Interesantno je i da je WADA privatna kompanija, umesto da imamo neku našu tenisku koja to radi. Ovo je nečuveno.“

Stiglo je objašnjenje iz Međunarodne agencije za integritet tenisa za Lekip, koje potvrđuje da je Novak mogao da bira kada će biti podvrgnut testiranju.

„Važno je da se naglasi da Đoković nije odbio test. Pravilo je da se igrača obavesti, a onda je dužan da se testira što pre. U takmičenjima kao što je Dejvis kup, igrač se o tome može informisati pre meča, dok se u drugim takmičenjima to obično radi posle meča. To je već uhodana procedura“, navodi se u objašnjenju i dodaje.

„Igrači imaju pravo da odluče hoće li da se testiraju pre meča. Ako neće, kontrola će uslediti posle njega. Imaju pravo izbora. Igrači se obično odlučuju na kontrolu pred meč, jer ih to rešava obaveza kada se sve završi, ali je dozvoljena i jedna i druga solucija“.