Mohamed Salah postigao četiri gola i pomogao Egiptu da pobedi Džibuti sa 6:0 u kvalifikacijama za SP

Mohamed Salah postigao četiri gola i pomogao Egiptu da pobedi Džibuti sa 6:0 u kvalifikacijama za SP

Mohamed Salah je preneo svoj golgeterski pohod iz Liverpula u Kairo, pogodivši četiri puta u četvrtak u porazu Egipta od Džibutija rezultatom 6-0 u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Salah je imao het-trik u prvih pola sata meča na Međunarodnom stadionu u Kairu. Dodao je i četvrtu pred kraj utakmice.

Bio je to prvi meč Egipta u Africi u kvalifikacijama za prošireno Svetsko prvenstvo 2026. Sedmostruki šampioni Afričkog kupa nisu uspeli da se kvalifikuju za prošlogodišnje Svetsko prvenstvo u Kataru nakon što su igrali na turniru u Rusiji 2018.

Sa Liverpulom, Salah je postigao 12 golova u svim takmičenjima — uključujući dva puta u pobedi nad Brentfordom od 3-0 u Premijer ligi. Salah je prvi igrač u istoriji Liverpula koji je postigao gol u prvih šest utakmica kod kuće u ligi.

Ostale golove za Faraone postigli su Mostafa Mohamed i Trezege.

U ostalim utakmicama, Nigerija je kod kuće odigrala nerešeno 1-1 od Lesota, Alžir je pobedio Somaliju sa 3-1, Burundi je pobedio Gambiju sa 3-2, Mozambik je pobedio Bocvanu 3-2, Gabon je pobedio Keniju 2-1, a Sudan je igrao nerešeno protiv Toga rezultatom 1-1.

Devet timova iz Afrike direktno će se kvalifikovati za Svetsko prvenstvo sa 48 ekipa u Sjedinjenim Državama, Meksiku i Kanadi. Deseti tim bi mogao da prođe kroz plej-of.

Nigerijci su bili iznenađujuće držani do remija jedne od najmanjih zemalja na kontinentu. Domaćin je kontrolisao veći deo poseda na Međunarodnom stadionu Godsvil Akpabio u Ujou, ali je Lesoto poveo početkom drugog poluvremena kada je defanzivac Motlomelo Mkavanazi porastao bez obeležja i doveo Krokodile u prednost udarcem glavom.

Viktor Bonifacije, napadač Bajer Leverkuzena, izjednačio je još jednim slobodnim udarcem glavom nakon centaršuta Kelečija Iheanača.

Lesoto se nikada nije kvalifikovao ni za Kup Afričkih nacija, a kamoli za Svetsko prvenstvo.