Mančester junajted potpisao ugovor o Adidas dresu od 1,1 milijarde dolara na 10 godina

Mančester junajted potpisao ugovor o Adidas dresu od 1,1 milijarde dolara na 10 godina

 Mančester junajted (MANU.N) potpisao je u ponedeljak ugovor od 900 miliona funti (1,1 milijardu dolara) sa Adidasom (ADSGn.DE), obnavljajući partnerstvo engleskog fudbalskog kluba sa njegovim zvaničnim dobavljačem opreme za još 10 godina.

Mančester junajted, čiji američki vlasnici razmatraju prodaju kluba iz Premijer lige, vratiće se ove godine u unosnu Ligu šampiona UEFA nakon što je prošle sezone obezbedio mesto među prva četiri u domaćoj ligi pod menadžerom Erikom Ten Hagom.

Nemački gigant sportske odeće Adidas postao je zvanični sponzor kluba u sezoni 2015/16, ponovo se okupio posle 23 godine i preuzeo Nike (NKE.N) nakon što je zaključio ugovor od 750 miliona funti, što je bio rekord u to vreme.

„Novi ugovor povećava fokus na ženski tim Mančester junajteda od njihovog ponovnog uvođenja 2018. godine“, navodi se u zajedničkom saopštenju za štampu sa Adidasom.

Junajted je i dalje u pregovorima da se proda nakon što su američki vlasnici, porodica Glejzer, pokrenuli formalni proces prodaje krajem prošle godine.

Katarski šeik Džasim bin Hamad al-Tani i britanski milijarder Džim Retklif su među potencijalnim udvaračima za klub.

Novim ugovorom sa Adidasom, uoči sezone Premijer lige 2023/24 koja počinje sledećeg meseca, partnerstvo će se nastaviti do juna 2035. godine, saopštio je klub sa severozapadne Engleske.

Originalni ugovor sa Adidasom povezuje deo godišnjih plaćanja sa učešćem kluba u Ligi šampiona, navodi se u poslednjem godišnjem izveštaju kompanije.

Neuspeh kluba da igra u Ligi šampiona dve ili više uzastopnih sezona smanjuje njegove godišnje uplate za 30% važećeg iznosa, prema dogovoru.

Junajted nije odmah komentarisao uslove novog ugovora. Adidas je odbio da komentariše.

„Mi ćemo kombinovati tradiciju i inovaciju kako bismo zadovoljili i igrače i navijače“, rekao je izvršni direktor Adidasa Bjorn Gulden.

Prošlog meseca, 20-struki šampioni Engleske u fudbalu povećali su svoje godišnje prognoze profita i prihoda.