Mađarska se kvalifikovala za Evropsko 2024. autogolom u nadoknadi vremena meča praćenog nasiljem

Mađarska se kvalifikovala za Evropsko 2024. autogolom u nadoknadi vremena meča praćenog nasiljem

Mađarska se kvalifikovala za svoje treće uzastopno Evropsko prvenstvo posle autogola u nadoknadi vremena u utakmici koju su u četvrtak poremetili nasilni sukobi ispred praznog stadiona u Bugarskoj.

Bugarski navijači bacili su improvizovane bombe, kamenje i plastične flaše na policiju, koja je odgovorila vodenim topom nakon što su kante za smeće zapaljene u prestonici Sofiji. Lokalni mediji javili su da je nekoliko demonstranata povređeno.

Hiljade bugarskih navijača protestovalo je zbog rukovodstva Bugarske fudbalske federacije, koju okrivljuju za loše rezultate reprezentacije. Navijače je još više uznemirila odluka da se meč protiv Mađarske igra na praznom stadionu.

Bugarska reprezentacija se nije kvalifikovala za veliki turnir skoro dve decenije. To je bilo ponižavajuće poraze Albanije u prijateljskoj utakmici i Litvanije u kvalifikacijama, što je navelo navijače da pozivaju na proteste širom zemlje i zahtevaju ostavke zvaničnika.

Bugarska je izgledala spremna da ostvari svoju prvu pobedu u kvalifikacijama sve dok defanzivac Aleks Petkov nije ubacio loptu u sopstvenu mrežu u sedam minuta dodanog vremena u nerešenom rezultatu 2-2. Bod je Mađarskoj dao ono što joj je potrebno da obezbedi svoje mesto na Euru 2024. u Nemačkoj.

Martin Adam je poveo Mađarsku u prednost u 10. minutu pre nego što su se domaćini skupili golovima Spasa Deleva u 24. i Kirila Despodova iz jedanaesterca u 79. minutu.

Obe ekipe su meč završile sa po 10 igrača nakon što je Bugarin Valentin Antov isključen sa drugim žutim kartonom u 37., a Mađar Miloš Kerkez svoj drugi žuti u 57.

Rezultat je ostavio Mađarsku dva boda prednosti ispred Srbije posle sedam mečeva u Grupi G. Trećeplasirana Crna Gora imala je osam bodova ispred domaćeg meča protiv Litvanije kasnije u četvrtak. Srbija će takođe obezbediti svoje mesto na turniru sledeće godine ako Crna Gora ne pobedi već eliminisanu Litvaniju.

Poslednjeplasirana Bugarska je ostala sa dva boda.

Predvođena italijanskim trenerom Markom Rosijem, Mađarska je već propustila šansu da se kvalifikuje u prethodnom meču protiv Litvanije, kada je remizirala 2-2 nakon što je izgubila dva gola.

Već sigurna za svoje mesto na Euru 2024, Španija je pobedila Kipar sa 3-1 i ostala na prvom mestu u Grupi A.

Lamine Jamal, Mikel Ojarzabal i Hoselu su postigli golove u prvom poluvremenu i tako Španiji doneli prednost od dva boda u odnosu na drugoplasiranu Škotsku, koja je remizirala 2-2 protiv Gruzije.

Škotska se takođe već kvalifikovala. Rešeno je u Gruziji golom zamenika Lorensa Šenklanda tri minuta nakon nadoknade drugog poluvremena.

Drugi gol Škotske postigao je Scott McTominai u 49. Hviča Kvaratshelija je stavio domaćine na tablu u 15. i 57. minutu.

Gruzija je ostala na četvrtom mestu sa dva boda manje od Norveške.

Austrija je otvorila prednost od dva boda u odnosu na Belgiju u Grupi F pobedivši poslednjeplasiranu Estoniju sa 2-0. Konrad Lajmer i Filip Linhart postigli su golove u prvom poluvremenu za Austrijance, koji su odigrali utakmicu više od Belgije.

I Belgija i Austrija su se već kvalifikovale za Evro 2024.

Trećeplasirana Švedska je izgubila sa 3-0 od četvrtoplasiranog Azerbejdžana, koji je od 57. minuta igrao manje zbog direktnog crvenog kartona Bahlula Mustafazadea. Kapiten Emin Mahmudov postigao je po gol u svakom poluvremenu za domaćine.