Ludogorec osvaja 12. uzastopnu titulu prvaka Bugarske

Ludogorec osvaja 12. uzastopnu titulu prvaka Bugarske

Ludogorec je u sredu osvojio bugarsku ligu nezapamćenu 12. sezonu zaredom, osvojivši titulu pobedom od 1:0 u Černo moru u Varni poslednjeg dana šampionata balkanske zemlje, preneo je Rojters.

Argentinski napadač Matijas Tisera bio je na meti iz neposredne blizine pet minuta posle pauze, postigavši svoj 12. ligaški gol u sezoni iz kornera bugarskog kapitena Kirila Despodova.

Ekipa iz Razgrada, koja će sledeće sezone ući u kvalifikacije za Ligu šampiona, završila je sa 85 bodova, bod više od CSKA, koji je pobedio Levski iz Sofije sa 2:0, ali je ostao bez titule od 2008. godine.

Ludogorec je utakmicu u Varni na Crnom moru završio sa 10 igrača nakon što je portugalski vezista Klod Gonkalves isključen u poslednjim minutima, ali to nije poremetilo slavlje u klubu, koji je u nizu od povratka bivšeg trenera Ivajla. Petev u martu zamenio Slovenca Antu Šimundžu.

Ovaj put je bilo teže“, rekao je Petev. „Imali smo mnogo teških utakmica, ali mislim da zaslužujemo 12. titulu.

Dvosezonski duel za titulu između Ludogoreca i CSKA Sofije sveo se na poslednji dan, ali su nosioci znali da će pobeda biti sigurna.

Pobedom je upotpunjen i njihov treći domaći dubl, pošto je u finalu Kupa pobedio CSKA 1948 sa 3-1.

CSKA je u napetoj aferi pobedio gradskog rivala Levski golovima norveškog veziste Tobijasa Hajnca i napadača Haitija Dakensa Nazona, ali je bilo kasno.

CSKA je iskoristio šansu da okonča 15-godišnje čekanje na titulu nakon što je prošlog vikenda remizirao 1-1 na svom terenu protiv CSKA 1948, kada je kapiten Ivan Turitsov promašio penal dosuđen nakon VAR intervencije u 12. minutu nadoknade.

Ludogorec je peti evropski tim koji je osvojio najmanje 12 uzastopnih titula, posle letonskog Skonto Rige, gibraltarskog Linkoln Red Impsa (oba po 14), norveškog Rozenborga i BATE Borisova iz Belorusije (oboje po 13).

Bajern iz Minhena je prošlog meseca osvojio svoju 11. uzastopnu titulu u Bundesligi – rekord u ligama velikih pet.