Košarkaši Partizana gostuju Virtusu

Košarkaši Partizana gostuju Virtusu

Košarkaši Partizana gostuju Virtusu iz Bolonje u okviru 25. kola Evrolige. Meč je na programu od 20.30.

Poraz u neizvesnoj završnici na četvrtom ovosezonskom „večitom derbiju“ značajno je fizički i psihološki uticao na ekipu Partizana pred put u Monako na još jedan u nizu teških mečeva u kratkom periodu.Nakon odličnog početka, ekipa Željka Obradovića nije uspela da održi korak sa domaćom ekipom, a hronični problemi Partizana iz tekuće sezone ponovo su ga koštali pobede.Nedostatak klasičnog organizatora igre odrazio se u velikom broju izgubljenih lopti, a nepostojanje centra sa izraženim defanzivnim karakteristikama u pregršt dopuštenih ofanzivnih skokova.

Takođe, Partizan je ponovo pokazao da mu napuštanje „Štark arene“ ne prija i da se poslovično loše provodi na gostovanjima ove sezone. „Crno-beli“ su pobedili na samo tri od 13 odigranih gostujućih utakmica, zbog čega gostovanje Virtusu predstavlja novi izuzetno zahtevan izazov.Sa druge strane, ekipa iz Bolonje nalazi se u značajnom padu forme. Pobedili su na tek jednoj od prethodnih pet evroligaških utakmica i sa drugog „skliznuli“ na peto mesto.Takvom razvoju događaja kumovala je i povreda ponajboljeg igrača ekipe Tornikea Šengelije, za kog još uvek nije sigurno da li će biti u stanju da pomogne saigračima u meču protiv Partizana.

U prvom delu sezone Virtus je bio bolji od beogradskih crno-belih rezultatom 77:75 u veoma neizvesnoj utakmici koju su obeležili Ife Lundberg i Džejms Naneli.

Virtus je od samog početka meča kontrolisao igru i održavao vođstvo, uspevši da odbije sve pokušaje Partizana da preokrene rezultat u završnici.

Ognjen Jaramaz odigrao je tada jedan svojih najboljih mečeva ove sezone, te se možda može očekivati i njegov značajniji doprinos u novom okršaju, naročito imajući u vidu zgusnut raspored i veliku potrošnju igrača.

U prethodnih pet duela dve ekipe, Partizan je zabeležio četiri vezana trijumfa, pre pomenutog poraza u Beogradu, uključujući i dve pobede u „Virtus Segafredo areni“. 

Karte za utakmicu su rasprodate već u ponedeljak, shodno čemu se očekuje odlična atmosfera, uz prisustvo velikog broja Partizanovih navijača koji su podršku svom klubu pokazali i u Monaku.

Crno-beli iz Beograda i Bolonje 19 puta su odmerili snage u evropskim takmičenjima – Italijani su slavili 11 puta, dok je Partizan osam puta bio bolji.

Po značaju se izdvajaju polufinale Evrolige na fajnal-foru u Barseloni 1998. i četvrtfinalna serija iz 1992. godine.

U Barseloni je tadašnji Kinder, budući šampion Evrope, bio prepreka preko koje se nije moglo u polufinalu. Partizan je stradao od svojih bivših igrača koji su kasnije ostavili dubok trag u Bolonji – Predraga Danilovića i Raše Nesterovića, ali i od sadašnjeg sportskog direktora crno-belih Zorana Savića.

Više uspeha imao je Partizan 1992, dok je Danilović još uvek bio u Beogradu. Sa mladim Željkom Obradovićem na klupi, beogradski tim je ukupnim rezultatom 2:1 u pobedama izbacio tada Knor u četvrtfinalu i izborio plasman na fajnal-for u Istanbulu, gde će postati prvak Evrope.