Konstituisani novi sazivi parlamenata u BiH

Konstituisani novi sazivi parlamenata u BiH

Premda je SDA osvojila najveći broj pojedinačnih mandata, novu koaliciju činit će HDZ BiH i blok bošnjačkih i građanskih stranaka.

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine položili su u četvrtak zakletvu, nakon parlamentarnih izbora u zemlji 2. oktobra, što je korak kao uspostavi nove vlasti.

Predstavnički dom, najviše zakonodavno tijelo u Bosni i Hercegovini, broji 42 mjesta.

Nešto ranije u četvrtak na konstituirajućoj sjednici novog saziva Predstavničkog doma parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uručeni su certifikati i zastupnicima tog bosanskohercegovačkog entiteta.

U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ukupno je 98 mandata.

U novom sazivu Predstavničkog doma u naredne četiri godine participirat će: SDA, SDP BiH, koalicija okupljena oko HDZ-a BiH, Željko Komšić – DF za građansku državu, Koalicija “Povjerenje”, Naša stranka, NES – za evropsku BiH pet, Stranka za BiH, HDZ 1990, te Pokret demokratske akcije, Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatski nacionalni pomak /HNP/ i POMAK – Pokret za modernu i aktivnu Krajinu.

Premda je Stranka demokratske akcije (SDA) osvojila najveći broj pojedinačnih mandata, novu koaliciju u srijedu su potpisali Hrvatska demokratska zajednica (HDZ BiH) i blok bošnjačkih i građanskih stranaka, kojim se otvorio put uspostavi nove vlasti u Federacija BiH, bez SDA, što je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović nazvao “povijesnim trenutkom”, dok je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić sporazum nazvao “dobro izvaganim” i provodivim programom.

Taj savez trebao bi se za nekoliko dana prenijeti i na državni nivo sa SNSD-om Milorada Dodika.

Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska konstituisana je polovinom novembra.