Italija se plasirala na Evro 2024. posle napetog remija sa Ukrajinom 0:0

Italija se plasirala na Evro 2024. posle napetog remija sa Ukrajinom 0:0

Italija se plasirala u finale Evropskog prvenstva 2024. nakon nerešenog rezultata 0:0 protiv Ukrajine u poslednjoj utakmici kvalifikacija za Grupu C u ponedeljak, iako Ukrajinci još uvek mogu da obezbede plasman u plej-of.

Evropski šampioni Italija završili su na drugom mestu sa 14 bodova sa trećeplasiranom Ukrajinom, ali sa boljim rezultatom u međusobnim susretima posle napete afere koja je mogla da prođe u bilo kom pravcu.

Italijani su završili šest bodova iza Engleske, koja je završila kvalifikacije nakon što su u oktobru na Vembliju pobedili Italiju sa 3-1.

Ukrajina, koja nikada nije pobedila Italiju, imala je jake zahteve za penal nakon nespretnog pokušaja Brajana Kristantea protiv Mihaila Mudrika u nadoknadi vremena, ali ništa nije dato.

Još uvek mogu da rezervišu mesto na četvrtom uzastopnom Evropskom prvenstvu preko plej-ofa u martu. Žreb plej-ofa biće održan u četvrtak u Nionu.

Utakmica je počela živo, ali su oba golmana – Italijan Đanluiđi Donaruma i Ukrajinac Anatolij Trubin – čvrsto držali u zabavnom okršaju na BaiAreni u Leverkuzenu.

Italija, koja će imati osmi uzastopni nastup na Euru, imala je najveći posed i stvorila više šansi, ali je Ukrajina ostala prisebna u pokušaju kontranapada.

Italijan Federiko Kjeza imao je priliku da pređe sa mrtve tačke u sedmom minutu, ali je njegov napor iz peterca za dlaku preleteo preko prečke pre nego što je Donaruma odbio Ukrajinu da otvori otvaranje sedam minuta kasnije, sprečivši nisko šut Georgija Sudakova.

Odbrambeni igrač Đovani Di Lorenco je tada zamalo klimnuo glavom za Italiju iz kornera neposredno pre isteka pola sata pre nego što je Trubin izveo zapanjujuću odbranu i odbio Davidea Fratesija.

Italija je nastavila da dominira posle prekida, ali je ukrajinsko ispitivanje poraslo i Mudrik se približio u 66. minutu da bi ga odbio Donarumma koji je izveo još jednu lepu odbranu.