Finska savladala reprezentaciju Hrvatske i plasirala se u četvrtfinala EP

Finska savladala reprezentaciju Hrvatske i plasirala se u četvrtfinala EP

Košarkaši Hrvatske silno su želeli da se revanširaju selekciji Finske za eliminaciju sa Mundobasketa već u prvoj rundi kvalifikacija, silno su želeli da stignu do pobede, plasmana u četvrtfinale i duela sa Španijom. Međutim, ništa od toga, slavila je Finska sa 94:86.

Najefikasniji u sastavu Finske, bili su Lauri Markanen sa 43, Sasu Salin sa 17 i Edon Madžuni sa 16 poena. Kod Hrvatske, raspoloženi za igru u napadu, bili su Bojan Bogdanović sa 23, Dželan Smit sa 17 i Dario Šarić sa 12 poena.

Prvo poluvreme donelo je igru po principu trči i šutiraj, a Finska je vodila sa 45:43. U ritmu koji su prihvatile obe selekcije, bilo je čestih promena u vođstvu, poeni su se nizali u serijama, a od stava selektora Hrvatske, Damira Mulaomerovića, da će čvrstom odbranom zaustaviti tranziciju, sprečiti šut za tri poena i revanširati se Fincima za eliminaciju sa Mundobasketa, već u prvoj fazi kvalifikacija, nije bilo ništa.

Najefikasniji u sastavu Finske, bili su Lauri Markanen sa 17, Sasu Salin sa 11 i Edon Mahuni sa sedam poena. Kod Hrvatske, raspoloženi za igru u napadu, bili su Bojan Bogdanović i Dario Šarić sa po 10, odnosno Karlo Matković i Krunoslav Simon sa po šest poena.

U nastavku meča, nastavilo se u istom ritmu. Hvatska nije imala rešenje za fenomenalno Markanena, kome je odlično asistirao Sasu Salin. Meč je bio u egalu, a poenima Markanena sa zvukom sirene, Finci su uoči poslednjeg kvartala vodili sa 67:65.

Igra po principu poen za poen se nastavila u završnom kvartalu. Šon Haf je pogodio trojku za 80:77, a Edon Madžuni dva penala na 82:77 na četiri minuta pre kraja. Posle greške Šarića, Sasu Salin je pogodio trojku za velikih 85:77.

Mulaomerović je zatražio minut odmora, kako bi pronašao modus da stigne do preokreta. Hrvatska je promašila dva napada, Markanen je pogodio za 87:77 i sve je bilo rešeno.

U četvrtfinalu, koje je na programu 14. septembra Finska će igrati protiv Španije.