F1 uživo: Velika nagrada Velike Britanije 2022

F1 uživo: Velika nagrada Velike Britanije 2022

Semafor 🔴: Ako u naslovu stoji simbol semafora, članak je aktivno ažuriran, povremenim osvežavanjem dobijate svež sadržaj.

Borba na Silverstonu je počela. Događaji na ovoj stazi retko razočaraju, a ovaj za malo da poprimi vrlo težak zaokret.

Start trke je obeležio težak udes Guanju Džoua, nakon sudara sa Raselom, koji je pre toga zatvorio prostor Gazliju i postavio svoju formulu tako da se dogodi kontakt sa Gazlijem. Albon i Fetel su takođe imali kontakt, nakon koga je vozač Williams-a morao da odustane od daljeg takmičenja, ali je odšetao nepovređen.

Džou je upućen na lekarske pregleda, i prema prvim informacijama, nema teže povrede.

Nakon obezbeđivanja vozača, uklanjanja vozila i svih ostataka sa staze, uprava trke ponavlja start, još jednom sa startnih linija. Safety Car će u ovom krugu izaći van staze i vozači će se poređati za restart.

Krug 3: Trka će je restartovana nakon crvene zastave zbog udesa u kome su vozači Rasel, Džou i Albon morali da napuste trku

Krug 10: Početnička greška Sainza čini njegov auto završi van idealne putanje i van staze vrlo kratko, ali to je bilo dovoljno da se Red Bulov Maks Ferštapen približi i iskoristi svoju priliku i preuzima vođstvo trke!

Krug 13: Maks Ferštapen prelazi vrlo brzo preko jastučića i krivini i momentalno buši gumu, koja počinje polako da gubi pritisak, a Maks počinje da gubi tempo i poziciju, nakon što ga ubrzo Sainz obilazi i preuzima prvo mesto nazad.

Krug 14: Nakon obavljeno pit-stop-a Ferštapen se žali da i dalje oseća problem sa automobilom, prema njegovim rečima, zadnji kraj automobila se ne ponaša onako kako bi trebalo. Mehaničar mu je dao izveštaj da je zadnji kraj auto pretrpeo oštećenje nakon prelaska preko jastučića i da može da očekuje nešto lošije performanse formule u nastavku trke, oštećenje nije stukturno, pa će on moći da nastavi trku, ali su aerodinamički elementi pretrpeli štetu, zbog čega će ponašanje automobila biti neoptimalno.

Krug 18: Sainz, Lekler, i Hamilton trenutno dele podijumske pozicije, nakon što se Ferštapen vratio na mesto 6. po izlasku iz prinudnog pit-stopa zbog probušenog pneumatika. Trenutno su ispred njega Alonso i Noris.

Krug 20: Latifi i Šumaher odlaze u pit-stop po sveže gume. Ubrzo je i Sainz na ulaznom pravcu ka garaži i nakon pit-stopa izlazi ispred bivšeg timskog kolege Norisa.

Krug 21: Botas ima problem sa autom i moraće da odustane od dalje trke na Silverston-u. Alfa Romeo time ostaje bez vozača u trci, nekon teškog udesa koji je imao Džou u trećem krugu.

Krug 23: Nakon odlaska Sainz-a u pit-stop, trojica na vodećim poziciama Lekler, Hamilton i Sainz su se zamenili, Hamilton je izmeću dva Ferarija, pokušavajući da se postavi u poziciju da napadne vođu trke.

Krug 24: Maks Ferštapen ponovo odlazi u pit-stop, gde mehaničari pokušavaju da provere da li sve izgleda onako kako bi trebalo sa automobilom, specifično na zadnjem kraju, Maks dobija novi set tvrdih guma i vraća se u trku. Izlazi tačno ispred Fetela, ali se loše postavlja i Fetel ga uskoro obilazi. Preko radija, Ferštapen komentariše da nema gotovo ni malo trakcije na novim tvrdim gumama dok pokušava da se vrati u borbu.

Krug 25: Lekler odlazi u pit-stop po novi set guma i Hamilton preuzima vođstvo trke. Za to vreme Ferštapen komentariše da vozi kao po ledu i da misli da auto ima ozbiljnih problema.

Krug 27: Hamilton je samopouzdan i misli da su njegovi pneumatici u dobrom stanju, u razgovoru sa mehaničarima preko radija komentariše da želi da nastavi i pokuša da akumulira prednost u odnosu na dva Ferarija iza sebe, kako bi nakon pit-stop-a izašao ispred Leklera, koji je trenutno drugi.

Krug 29: Bono obaveštava Hamiltona da mu je potrebno još 1.7s prednosti više u odnosu na trenutnih 18.2s kako bi bio bezbedan da se na stazu vrati na vodeću poziciju. Za to vreme Ferarijevi timovi obaveštavaju vozače da nema timskih odluka i naređenja u vezi sa međusobnom pozicijom njihovih vozača, i da su slobodni da se neometano trkaju, brži će pobediti.

U ovom trenutku saznajemo da je Alfa Romeov Džou Gunaju otpušten iz medicinskog centra, nakon što je konstatovano da nema povreda i da je u dobrom stanju. I Albon je imao sličan tretman, što je uobičajeni protokol nakon udesa.

Krug 31: Ferari ipak daje naredbu da Lekler obiđe Sainza, jer kako se trenutno čini, nešto je brži. Ovo je pokušaj Ferarija da sustigne Hamiltona koji izgleda da sve izvesnije ima šansu zdržavanja vodeće pozicije.

Krug 33: Mik Šumaher obilazi Latifija za deseto mesto i po prvi put se nalazi u poziciji da osvoji poene na trci i u šampionatu.

Krug 34: Hamiton odlazi u pit-stop po nove gume, na ulazu u garažu odmah ispred njega je Rikardo, koji takođe posećuje pit-stop.

Krug 35: Mercedes nije imao idealan pit-stop, nakon 4.3s zaustavljanja, Hamilton izlazi na treću poziciju iza oba Ferarija, sa oko 4s zaostatka u odnosu na prvog Leklera. Noris odlazi takoće u pit-stop kako bi sprečio da Alonso ostvari prednost svojom zamenum pneumatika (eng. undercut) nešto ranije.

Krug 38: Nakon kraće borbe Okon obilazi Ferštapena, za 8. poziciju. Za to vreme se Hamilton približio Sainzu na 2 sekunde, a mehaničari javljaju Sainzu da će morati da se pozabavi uštedom goriva, kako bi imao dovoljno do kraja trke. Uobičajeno, ovo vozači mogu da izvedu tako što malo ranije oduzimaju gas i dozvoljavaju

Krug 39. Okonova formula ima katastrofalni otkaz i on se zaustavlja u pravcu sa pit-stop-om na stazi. Hamilton i Sainz odmah odlaze u pit-stop, nekon što je oglašeno da će na stazi biti Safety Car. Oni montiraju mekane pneumatike, dok Lekler propušta priliku za, praktično, besplatnu zamenu guma.

Krug 40: Na snazi su žute zastave i na stazi je Safety Car. Ferštapen takođe odlazi u pit-stop po novi set mekih guma.

Krug 41: Fetel i Noris odlaze u pit-stop takođe, Noris gubi jednu poziciju tom prilikom i ova dva vozača su sad jedan ispred drugog, na 6. i 7. mestu. Strol i Fetel su obojica na pozicijama koje osvajaju poene Aston Martinu u ovoj trci.

Krug 42: U trci je preostalo 14. vozača i oni će uskoro nastaviti trku, najavljeno je da se u ovom krugu Safety Car vraća u pit stop. Sainz razgovara preko radija o tome da misli da će biti brži od Leklera. Ferarijev vozač se nada da ima šansu za svoju prvu pobedu. U nastavku trke, neće morati da vodi više računa o potrošnji goriva, na koju mu je prethodno ukazao njegov inženjer trke.

Krug 43: Trka se nastavlja i Serđo Perez spektakularno obilazi Hamiltona, pozicirajući se na 3. mesto! Sainz je prvi i pravi razliku. Sainz vodi diskusiju o tome da ne treba da taktiziraju i zadržavaju ga, jer je siguran da može da pobedi ovog puta.

Krug 45: Drama na stazi dok se vodeći vozači naizmenično obilaze i smenjuju na podijumskim pozicijama!

Krug 47: Perez na kratko napušta stazu i sudije beleže događaj.

Krug 51: Mik Šumaher uspeva da se približi Ferštapenu na manje od jedne sekunde i u nekoliko navrata ga napada, u pokušaju da osvoji 7. poziciju.

Krug 52: Još jednom Šumaher napada Ferštapena i u poslednjim krivinama trke vozači umalo imaju kontakt.

Finiš: Ferarijev Karlos Sainz prolazi prvi ciljnu liniju i pobeđuje po prvi put u svojoj karijeri!

Sudije odlučuju da Perez nije napravio trajnu prednost kratkim izletom van linija staze i ovoga puta prolazi bez kazne. Perez osvaja drugu poziciju, Hamilton će još jedno stati na podijumsku poziciju, najnižu ovoga puta, pred domaćom publikom.