F1 uživo: Velika nagrada Australije 2023

F1 uživo: Velika nagrada Australije 2023

Počinje Velika Nagrada Australije 2023!

U toku je formacioni krug.

Semafor 🔴: Ako u naslovu stoji simbol semafora, članak je aktivno ažuriran, povremenim osvežavanjem dobijate svež sadržaj.

Krug 1: Karambol, Maks Ferštapen gubi prvo mesto u borbi sa Raselom, ubrzo ga prestiže i Hamilton, a Strol i Lekler se dotiču, nakon čega Lekler završava u pesku i van trke!

Krug 2: Na stazi je Safety Car.

Krug 4: Trka se nastavlja! Rasel i Hamilton dobro startuju, prati ih Ferštapen.

Krug 7: Aleks Albon izleće sa staze i lupa formulu, dobro je, ali ispada iz trke!

Krug 8: Na snazi je crvena zastavica, dok redari uklone slupani Wilijams bolid i počiste šljunak sa staze.

Crvena zastavica: Trka će biti restartovana sa startne postavke, prvi je Hamilton, pored njega je Ferštapen.

Restart: Hamilton je dobro startovao, Alonso i Ferštapen se bore za drugo mesto, Okon i De Vris imaju kontakt, ali obojica nastavljaju trku.

Krug 13: Ferštapen vodi trku nakon vrlo lakog poteza obilaženja pod DRS-om na poslednjem dugom pravcu pre cilja.

Krug 18: Alonso pritiska Hamiltona dok Mercedes Džordža Rasela bukti u plamenu!

Krug 19: Nakon kratkog virtuelnog Safety Car-a, trka se nastavlja!

Krug 21: Perez obilazi Okona u krivini broj 9 i probija se na 11. mesto, ispred njega su Pijastri i Cunoda, sledeći na putu ka vodećim pozicijama trke.

Krug 22: Nastavlja se napad Pereza, Pijastri je u jednom trenutku bio pored njega, u sledećem ga je Perez gledao u retrovizoru, dok su obojica vozača imala otvoren DRS. Prednost Red Bul formule u okršajima je fantastična. Perez u istom krugu još jednom obilazi vozača ispred sebe i sada je na mestu 9., koje preuzima od Cunode.

Krug 23: Sainz preotima 4. mesto od Gazlija agresivnim prolaskom kroz krivinu sa unutrašnje stane Alpine, nastavlja dalje sa podijumskom pozicijom na domak.

Krug 26: Okon obilazi Cunodu i ovim mestom, ukoliko ga zadrži ili se probije dalje napred, je sebi osigurao poene. Za to vreme, Sainzov Ferari na trenutak izgleda kao da ispušta dim, ali je moguće da je to samo prašina od naletanja na jastučiće u krivini.

Krug 29: Oskar Pijastri takođe obilazi Cunodu, lokalni vozač je sada na domak poena, videćemo hoće li moći da se izbori na domećem trkalištu.

Krug 33: Perez vozi najbrži krug trke sa vremenom 1m 21.456s.

Krug 37: Juki Cunoda razgovara sa inženjerima o utisku koji ima u vezi sa lošim performansama automobila, a iz garaže mu kažu da su prepoznali da automobil ima problem, ali će morati da vozi tako i da pokuša da se izbori za što bolje mesto.

Krug 38: Najpre Ferštapen, a odmah za njim Hamilton postavlja najbrži krug trke u vremenu 1m 21.400s, dok ga pristika Alonso u Aston Martinu. Alonso razmatra opcije, i trenutna procena je da ako odluči da promeni gume za sveže, izgubiće 5 pozicija, koje će onda morati da nadoknadi. Videćemo koja odluka će pasti.

Krug 39: Ferštapen vozi novi najbrži krug, i ima udobnu prednost od više od 9s.

Krug 41: Novi najbrži krug Ferštapena, 1m 21.078s.

Krug 43: Krivina 8, Perez obilazi Norisa za 8. mesto!

Krug 45: Halkenberg predaje 7. mesto Perezu, Perez brzo pravi prednost uprkos DRS-u koji Halkenberg ima nekon obilaska.

Krug 47: Alonso preuzima najbrži krug trke, 1m 20.690, Ferštapen blokira prednje točkove i proklizava dugo, ali bez posledica po poziciju na stazi.

Krug 50: Još jednom najbrži krug ide Red Bul timu i Ferštapenu, 1m 20.432s.

Krug 52: Borba za 8. mesto, Noris obilazi Halkenberga nekon nekoliko krugova borbe.

Krug 54: Magnusen je okrznuo zid, ima štetu, guma mu je otpala sa felne i zaustavlja se na stazi. Safety Car je na stazi

Krug 55: Crvena zastavica je na snazi! Da bi redari doveli stazu u red, trka je još jednom zaustavljena, svi će moći da osveže pneumatike, po nastavku trke verovatno neće biti dovoljno krugova da DRS bude omogućen, ali imaćemo još 3 kruga trkanja.

Krug 56: Trka će biti restartovana sa preostala 3 kruga, u 16:56 časova po lokalnom vremenu, što je 8:56 CEST vreme (Evropa).

Restart: Trka će se nastaviti još jednom startnom postavkom nakon kruga za postavljanje na startni pravac.

Krug 57: Nakon restarta na stazi je nastao potpuni haos! Ukupno 6 automobila ispada iz trke nakon više udesa, među kojima je Alonso, Sardžen se zakucao u zadnji kraj Alfa Taurija, ali i timske kolege Gazli i Okon su međusobnom kolizijom završili trku za Alpinu.

Restart: Trka će biti ponovo restartovana sa startnog pravca u 17:33 prema lokalnom vremenu, odnosno 9:33 časova CEST.

Sudije: Karlos Sainz je dobio kaznu od 5s vremena na ukupno vreme trke, zato što je njihov stav da je mogao da izbegne udes kojim je nakon udaranja u zadnju gumu Alonsovog automobila, poslao Španca u zid na suprotnoj strani staze.

Restart u kraj trke: Trka će biti startovana kotrljajući se iza Safety Car-a, i počeće u trenutku prelaska vođe trke preko finiša. Efektivno, neće biti više trkanja što se tiče vođe trke, vozači iza njega će možda dobiti nekoliko metara trke.

Cilj: Maks Ferštapen je pobednik trke, drugi je Hamilton, treći Alonso, a na samom kraju trke, Halkenbergova formula je otkazala, iako je on završio na 8. mestu. Na stazi je nakon prelaska ciljne linije ponovo na snazi crvena zastava.