F1 uživo: Velika nagrada Australije 2022

F1 uživo: Velika nagrada Australije 2022

Semafor 🔴: Ako u naslovu stoji simbol semafora, članak je aktivno ažuriran, povremenim osvežavanjem dobijate svež sadržaj.

U toku je formacioni lap za Veliku nagradu Australije 2022!

Sa prve pozicije startnog poretka kreće vozač Ferarija Šarl Lekler, praćen dvojicom vozača Red Bul tima, Maksom Ferštapenom i Serđom Perezom.

Krug 1: Odličan start za Hamitona, Gazlija i Tsunodu, sva tri vozača napreduju po 2 pozicije u odnosu na startni raspored.

Krug 3: Sajnz ispada iz trke! Prebrz ulazak u krivinu, greška u proceni, i vozač Ferarija izleće u pesak pored staze, točkovi nastavljaju da se vrte u mestu, ali auto se ne pomera. Kraj trke za Sajnza. ‘Jeftin’ pit-stop za nekoliko vozača.

Krug 7: Restart trke, nakon žutih zastavica i ‘safety-car’-a. DRS onemogućen u naredna 2 kruga!

Krug 8: Šarl Lekler vozi najbrži krug trke, beži Maksu Ferštapenu pokušavajući da se odvoji na više od 1 sekunde, kako ne bi bio u DRS dometu kada ga kontrola trke ponovo omogući.

Krug 9: DRS je omogućen. Ferštapen je 1.5 sekundi iza Leklera, Hamilton na gotovo 5.

Krug 10: Perez obilazi Hamiltona, za treće mesto!

Krug 11: Fetel izleće sa staze, ali uspeva da se oporavi i nastavi trku nakon greške.

Krugovi 12 do 15: Bez promena u poretku. Prvi pit stop, Latifi dobija nove pneumatike.

Krug 16: Botas obilazi Tsunodu i dolazi na 11 poziciju, još jedno mesto ga deli od poena.

Krug 17: Magnusen pokušava takođe da obiđe Tsunodu, ali loše procenjuje distancu do krivine i za malo završava van staze na istom mestu gde i Sainz.

Krug 18: Ferštapen u pit stopu, izlazi ispred Gazlija, ali Gazli ubrzo u pokušaju da ga obiđe gubi poziciju nakon što ga obilazi Alonso.

Krug 20: Hamilton pokušava da obiđe Pereza, ali Perez brani fantastično!

Krug 21: Perez odlazi u pit stop i uspeva da obavi zamenu pneumatika za 2.5 sekundi, vraća se na 9. poziciju

Krug 22: Rikardo u pit stopu. Lekler odlazi u pit stop sa prve pozicije i nakon 2.7 sekundi zadržavanja, vraća se na prvu poziciju ispred Rasela.

Krug 24: Fetel ima udes nakon lošeg prelaska preko jastučića u jednoj od krivina i ispada iz trke! ‘Safety car’ je na stazi.

Krug 26: Trka se nastavlja, ‘safety-car’ odlazi u pit stop.

Krug 27: Lekler se uspešno brani od Ferštapena, ostaje na prvom mestu, Ferštapen za uzvrat ima problema sa Raselom, koji pokušava da osvoji drugo mesto, ali poredak ostaje nepromenjen.

Krug 30: Perez obilazi Alonsa, nakon kraćeg taktiziranja.

Krug 31: Hamilton sledećo obilazi Alonsa.

Krug 32: Lekler se odmakao na nešto preko 3 sekunde od Ferštapena i na gotovo 6 od Rasela, tempo kojim uspeva da vodi trku je trenutno nedostižan ostalim vozačima.

Krug 33: Bez promena u poretku, Noris i Magnusen se nadmeću za 7. poziciju, Lekler se udaljava stopom od oko 0.5 sekundi po krugu od drugoplasiranog Ferštapena.

Krug 34: Noris obilazi Magnusena, Rikardo ne uspeva da prati kolegu iz McLaren-a, ostaje iza Magnusena ovom prilikom.

Krug 35: Perez se približava Raselu koji je na 4. mestu, trenutno izgleda da je tempo kojim vozač Red Bula vozi nešto viši

Krug 36: Perez pokušava ponovo i pred kraj kuga uspeva da ga obiđe, bez pomoći DRS-a.

Krug 39: Ferštapen ispada iz trke! Virtuelni ‘Safety-car’ je na stazi.

Krug 40: Traka se nastavlja.

Krug 44: 15 krugova do kraja, nema promena u poretku. Lans Strol dobija kaznu dodatka 5 sekundi na vreme trke, zbog preteranog menjanja pravca na ciljnoj ravnini.

Krug 50: Poredak vodećih Lekler, Perez, Rasel i Hamilton, nakon nekoliko krugova, Gazli obilazi Strola za 9. mesto.

Krug 52: Perez gubi trakciju u pretposladnjoj krivini staze i izleće na travu, ali uspeva da se oporavi brzo i nastavlja trku. Samo 6 krugova do kraja, Botas u prvih 10, ta pozicija obezbeđuje poene.

Krug 54: Lekler vodi, u razgovoru sa timom odustaje od pokušaja da odveze naredni najbrži krug. Hamilton nezadovoljan pozicijom, protestuje preko timskog radija, ostaje iza svog Rasela.

Krug 55: Gazli glokira točkove u 13. krivini, i Botas ga obilazi, osvajajući 9. nesto.

Krug 56: Tri kruga do kraja, trenutnim poretkom, Lekler dodaje 26 poena na svoj ukupni rezutat sezone.

Krug 57: Pretposlednji krug, bez promene poretka.

Krug 58: Finalni krug trke, Lekler vodi trku, prati ga Perez sa gotovo 20 sekundi zaostatka, iza njega je Rasel na još 3.6 sekundi, koga prati Hamilton na dodatnih 1.8 sekundi.


Kraj trke: Šarl Lekler je pobednik Velike nagrade Australije! Pored njega na podijumu su Perez i Rasel!