Engleska se približila dvostrukom svetskom zlatu u šahu

Engleska se približila dvostrukom svetskom zlatu u šahu

Engleske ekipe dominirale su na aktuelnom svetskom seniorskom prvenstvu u Akvi Termeu u Italiji. S obzirom na to da se još samo poslednja dva kola igraju u utorak i sredu ove nedelje, Engleska je spremna da osvoji zlatne medalje sa neporaženim učinkom u kategoriji starijih od 50 i preko 65 godina.

Osmo kolo u utorak počinje u 14:00 BST, a deveto i poslednje kolo u 13:00 BST u sredu. Oba se mogu besplatno pogledati na livechess24.com.

Engleska i SAD, dva najbolja nosioca iznad 50, odigrali su nerešeno 2-2 i pobedili u svih ostalih šest mečeva, ali Engleska je daleko ispred po poenima u igri koji odlučuju o rezultatu ako su meč poeni izjednačeni.

Majkl Adams i Najdžel Šort, velikani Engleske svih vremena, napravili su razliku u trci protiv američkog tima bivših Rusa obučenih u Sovjetskom Savezu. Adams je dobio dva sjajna i precizno proračunata endgama iz naizgled nerešenih pozicija, prvi sa vitezovima i pešacima, a drugi sa topovima i pešcima.

Engleska u meču osmog kola u utorak igra protiv Gruzije, za koju se očekuje da igra protiv legendarne None Gaprindašvili, koja sada ima 81 godinu. Nona je ponovo postala poznata prošle godine kada su njena dostignuća kao svetske šampionke za žene protiv muškaraca umanjivana u epizodi Netfliksovog Kraljičinog gambita.

Engleske starije od 65 godina, sa šest pobeda i remijem, nadmašile su svoje rivale, uz pomoć svojih vrhunskih odbora, Džona Nana i Pola Litlvuda. Njihov protivnik u osmom kolu iz Švajcarske je Edvin Bend (91), čiji je debi na Olimpijadi bio u Helsinkiju pre 70 godina.

Dvostruko zlato je verovatan ishod u sredu osim nesreća, ali će to biti i nostalgičan trenutak, jedno od poslednjih ura za nadarenu generaciju 1970-ih i 1980-ih koja je, za nekoliko uzbudljivih godina, učinila Englesku drugom šahovskom nacijom posle moćnog SSSR-a .

Ian Nepomniachchi, koji je pre šest meseci poražen sa 4-0 u svom izazovu sa Magnusom Karlsenom, spreman je za drugi pokušaj da osvoji svetsku krunu nakon što je u Madridu bio čist u kategoriji kandidata. Rus, koji igra pod neutralnom zastavom Fide, ima 6,5/9, jedan bod ispred Fabijana Karuane (SAD) i dva ispred Hikarua Nakamure (SAD) i Ding Lirena (Kina).

Nepomniachchi je bio hrabar u prvoj polovini turnira, pobedivši u tri gema napadima niz ‘h’ protiv kraljeva, ali je sada prešao na strategiju na prvom mestu, računajući da će remi u preostalim rundama biti dovoljni za pobednički ukupno.

Super-kompjuter Fondacije Skolkovo Žores pomogao je u pripremama za otvaranje 31-godišnjeg Moskovljanina. Takođe mu je pomogla neiskorišćena priprema koja je bila spremna za Karlsena i njegovo oslanjanje na njegovu pouzdanu Petroffovu odbranu 1 e4 e5 2 Nf3 Nf6. Oba Amerikanca su smislila pripremljene anti-Petroff novitete, ali su obojica pogrešili nakon što su utvrdili prve prednosti.

Saga o kandidatima verovatno neće biti završena čak i ako Nepomnjači završi prvi posle poslednjeg kola 4. jula. Karlsen je izjavio da je „malo verovatno“ da odbrani svoju krunu od igrača iz svoje generacije, a ako se to desi, pravila su navode da će biti meč za titulu između dva najbolja kandidata koji su završili.

Ako se ispostavi da je Madrid upravo bio preteča meča Nepomnjači protiv Karuane, ta serija će biti prvo svetsko prvenstvo SAD i Rusije od pre 50 godina 1972, kada je Bobi Fišer pobedio Borisa Spaskog u Rejkjaviku.