Dortmund pobedio Bajern u Klasikeru i ostavio Leverkuzen samo 3 pobede od pobede u Bundesligi

Dortmund pobedio Bajern u Klasikeru i ostavio Leverkuzen samo 3 pobede od pobede u Bundesligi

Borusija Dortmund je u subotu savladala Bajern Minhen sa 2:0 u gostima u „der Klassikeru“ i ostavila Bajer iz Leverkuzena samo tri pobede od prvog osvajanja Bundeslige.

Karim Adeiemi i Julian Rierson postigli su po golovima u svakom poluvremenu za prvu ligašku pobedu Dortmunda u Minhenu u poslednjih 10 godina.

Bajern, 11-struki branilac titule, imao je 13 bodova manje od Leverkuzena uz sedam kola do kraja. Bavarska elektrana je takođe ostala sa spoznajom da će najverovatnije morati da osvoji Ligu šampiona kako bi izbegla svoju prvu sezonu bez trofeja od 2012. godine.

Bajern igra protiv Arsenala u gostima u prvoj utakmici četvrtfinala Lige šampiona 9. aprila.

Bajern je vodio prvih 10 minuta protiv Dortmunda, ali je zaostao kada je Adeiemi rođen u Minhenu postigao gol u prvoj šansi gostiju. Tomas Miler je izgubio loptu na sredini terena, a gosti su je brzo doveli do Adejemija, čiji je udarac Sven Ulrajh trebalo da zaustavi u golu Bajerna. Povređeni Manuel Nojer nije izgledao impresionirano na tribini.

Mats Humels je izbacio liniju kada je Bajern bio blizu izjednačenja, a onda je Ulrajh dobro odbranio i osujetio Felika Nmecha početkom drugog poluvremena.

Humels je morao da napravi još više oslobađanja. Sebastijen Haler je namestio Rajersona da zapečati pobedu u 83. niskim udarcem u daljnu stativu. To je bio Halerov prvi nastup otkako je Obalu Slonovače vodio do titule Kupa Afričkih nacija.

Hari Kejn je mislio da je povukao jedan u 89., ali je Bajernovo veče sumirano kada je gol VAR isključen zbog ofsajda.

Dortmund je morao bez podrške svojih ultrasa, koji su navodno imali poteškoća da unesu svoje zastave i transparente na stadion. Oni koji su uspeli odlučili su da odu u znak solidarnosti sa onima koji nisu.

Policija je imala pojačano prisustvo oko stadiona kao odgovor na očiglednu onlajn pretnju povezanu sa terorističkom grupom Islamska država, iako je portparol policije rekao da „ne postoji konkretna pretnja“ i umanjio njen značaj.

Leverkuzen je tek izbegao prvi poraz u sezoni kada su Robert Andrih i Patrik Šik zakasnili golovima i pobedili Hofenhajm sa 2-1.

Leverkuzen se bližio kraju svog nemačkog rekordnog niza od 38 utakmica bez poraza u svojoj prvoj utakmici od kada je trener Ćabi Alonso potvrdio da ostaje u klubu, kada je Andrih izjednačio u 88. minutu, a Šik postigao pobednički pogodak u prvom minutu nadoknade vremena.

To je produžilo rekord Leverkuzena bez poraza na 39 utakmica i obezbedilo kvalifikacije za Ligu šampiona za sledeću sezonu. Alonsov tim više ne može da završi ispod četvrtog mesta.

Takođe, Frajburg je savladao Borusiju Menhengladbah sa 3-0 u gostima u svojoj prvoj utakmici otkako je Kristijan Štrajh najavio da će napustiti klub na kraju sezone.

Volfsburg je uživao u pobedi od 2-0 nad Verderom iz Bremena u debi Ralfa Hazenhutla kao trenera. Oba tima su završila sa golom nakon što je golgeter Makence Lacroik kasno isključen.

Ajntraht iz Frankfurta je remizirao sa Union Berlinom 0-0, a Majnc je održao Lajpcig na 0-0.