Bivši šef Formule 1 Eklston izjasnio se da nije kriv po optužbi za prevaru

Bivši šef Formule 1 Eklston izjasnio se da nije kriv po optužbi za prevaru

Bivši šef Formule 1 Berni Eklston u utorak se zvanično izjasnio da nije kriv po optužbi za prevaru zbog navodnog neuspeha da britanskoj vladi prijavi milione dolara koje drži u trustu u Singapuru.

Ovaj 92-godišnji milijarder, koji je nosio tamno odelo i tamne naočare, potvrdio je svoje ime na londonskom sudu Southvark Crovn pre nego što se izjasnio da nije kriv za prevaru između jula 2013. i oktobra 2016.

On se suočava sa suđenjem u novembru nakon svetske istrage britanske poreske uprave o njegovim finansijama.

Tužioci tvrde da nije prijavio poverenje u Singapuru sa bankovnim računom koji sadrži oko 650 miliona dolara kada su ga pitali o bilo kakvim fondovima u inostranstvu u koje je bio umešan.

Oni navode da je Eklston tvrdio da je osnovao „samo jedan trust“ u korist svoje tri ćerke i da „nije bio naseljenik niti korisnik bilo kakvog poverenja u Ujedinjenom Kraljevstvu ili van njega“. Tužioci kažu da je postupio „nepošteno“ i da je nameravao da ostvari korist od tvrdnji.

Eklston je bio na čelu trka Formule 1 i kontrolisao sport četiri decenije, od 1970-ih do 2017. godine, kada se povukao sa mesta izvršnog direktora i Liberti medija je preuzeo seriju.

Poslovni magnat je prošlog leta negirao optužbu za prevaru i zvanično se izjasnio da nije kriv u utorak.