Bajern i Real u borbi za finale Lige šampiona

Bajern i Real u borbi za finale Lige šampiona

Fudbaleri Bajerna ugostiće Real u prvom meču polufinala Lige šampiona. Utakmica počinje u 21.00.

Real u meč ulazi kao favorit za prolaz dalje, ali i za osvjanje čitavog takmičenja, dok će Bajern pokušati da iskoristi dobru formu u završnici sezone i ostane u trci za osvajanje jedinog trofeja koji ime je ostao u opticaju.

Obe ekipe su beležile odlične rezultate u prethodnom periodu, što je uz obostranu istoriju uspeha u elitnom evropskom takmičenju i ogroman kvalitet bilo dovoljno da ovaj dvomeč privuče više pažnje od susreta PSŽ-a i Borusije iz Dortmunda.

Real će pokušati da nastavi pohod ka povratku „ušatog pehara“ u svoje vitrine nakon godinu dana, dok se Bavarci nadaju prvom finalu nakon 2020. godine kada su savladali PSŽ – potencijalnog rivala u finalu i ove sezone.

Ono što bi moglo da utiče na kvalitet susreta, makar kada je prvi duel u pitanju, jeste veliki broj lakših i težih povreda na obe strane, te je pitanje u kakvim će sastavima ekipe izaći na teren „Alijanc arene“.

Bajern i Real su do sada odigrali čak 26 mečeva u okviru Lige šampiona, što njihovo rivalstvo čini najvećim u istoriji takmičenja.

Ne postoje dve ekipe koje su se više puta sastajale od današnjih rivala, a čak 14 od tih 26 susreta odigrano je u polufinalima. Ono što je zanimljivo jeste da se rivali nikada nisu sastali u finalu.

U dosadašnjim polufinalnim okršajima Bajern je bio uspešniji i prošao je dalje u četiri navrata, dok je Real tri puta preko nemačkog giganta stizao do finala. Međutim, Madriđani su bili uspešniji u prethodna dva polufinala.

Real je za nijansu bolji u ukupnom skoru sa 12 pobeda, dok Bajern ima 11, uz tri meča koja su završena nerešenim rezultatom.

Na meču dva rivala iz 2007. godine postignut je i najbrži gol u istoriji takmičenja. Tada je Roj Makaj na utakmici osmine finala u Minhenu nakon samo deset sekundi matirao Ikera Kasiljasa i postavio rekord koji i dalje nije oboren.

Poslednji duel dva tima odigran je pre gotovo pet godina u okviru Internacionalnog kupa šampiona. Bajern je pobedio sa 3:1, a golove na tom meču postigli su između ostalih Gnabri i Rodrigo koji bi, ukoliko budu zdravi, mogli ponovo da imaju veliki uticaj na ishod dvomeča.