Azerbejdžan će biti prvi od šest sprinterskih trka F1 2023.

Azerbejdžan će biti prvi od šest sprinterskih trka F1 2023.

Azerbejdžanska staza Baku Citi biće domaćin prve od šest sprinterskih trka Formule 1 sledeće sezone, saopštio je sport u sredu.

Ostali će se održati u Austriji, na belgijskom Spa-Francorchamps-u, u Kataru, na stazi u Austinu i na brazilskom Interlagosu.

Trkački vikend u Azerbejdžanu je 28-30. aprila, austrijska trka u Spilbergu od 30. juna do 2. jula. Spa je 28-30. jula, Katar 6-8. oktobar, Ostin 20.-22. oktobar i Brazil 3.-5. novembra.

Baku, Spa, Katar i Ostin će prvi put biti domaćini sprinta.

Katar je izostao iz ovogodišnjeg kalendara zbog zemlje domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu.

Formula jedan udvostručuje broj vikenda sprinterskih trka, a tri su ove godine održana u italijanskoj Imoli, u Austriji i Brazilu.

Format sprinta uključuje kvalifikacije u petak za trku na 100 km u subotu, sa poenima koji se dodeljuju osam najboljih, koji postavljaju mrežu za glavnu gran pri u nedelju.

Pol pozicija se dodeljuje najbržem vozaču u kvalifikacijama u petak, a ne onom koji nedeljnu trku počinje na prvom mestu.

Isti format će se nastaviti i sledeće godine, iako Formula jedan razmatra promene za budućnost, uključujući pretvaranje subote u samostalnu trku.

Formula 1 je saopštila da je izbor lokacija zasnovan na istraživanju koje staze nude najbolje mogućnosti za preticanje, bliske trke i deonice velike brzine.

„Videli smo izuzetno pozitivnu reakciju na događaje F1 Sprint tokom prve dve godine njegovog održavanja“, rekao je izvršni direktor F1 Stefano Domenikali.

„Uvođenje F1 Sprinta stvorilo je trkački vikend koji uključuje tri dana takmičarske trkačke akcije i donosi više zabave ljubiteljima sporta, kao i dodatnu vrednost za ključne zainteresovane strane, uključujući timove, emitere, partnere i mesta domaćina.

Promotor Bakua Arif Rahimov rekao je u maju da želi da bude domaćin sprinterskog vikenda kako bi stvorio više uzbuđenja.

„Mi smo tržište na kojem većina navijača nije toliko obrazovana u samom sportu, pa kada kažete da imamo dve trke… to će definitivno povećati posećenost subotom i dati im veću vrednost za novac“, on rekao je tada.

„Ja sam veliki zagovornik toga. Stvarno mi se sviđa ideja. Mislim da je dobro da se stvari malo mešaju tokom godina. Stvari postaju dosadne i ljudi se jednostavno previše naviknu na isti format i onda izgube svoj kamata“.