Zelenski: Ne razumem kako Tramp može da bude na Putinovoj strani

Zelenski: Ne razumem kako Tramp može da bude na Putinovoj strani

Predsednik Volodimir Zelenski smatra da verovatni kandidat za predsednika SAD Donald Tramp ne razume ciljeve Vladimira Putina u ratu protiv Ukrajine i zato se protivi daljoj pomoći Kijevu.

Prema rečima šefa države, on „ne razume kako Donald Tramp može da bude na strani Putina“. „To je neverovatno“, dodao je on.

Prema Zelenskom, Tramp ne razume ciljeve ruskog predsednika i „ne poznaje“ ga.

„Znam da se sreo sa njim… ali on se nikada nije borio protiv Putina. Američka vojska se nikada nije borila protiv ruske vojske. Nikada… bolje razumem. Mislim da on ne razume da Putin nikada neće stati“, rekao je predsednik naglašeno.

On smatra da će Tramp, ako odluči da podrži Rusiju, a ne Ukrajinu, u aktuelnom ratu punih razmera, biti „protiv Amerikanaca“.

Prema pisanju medija, Tramp će, ako pobedi na predsedničkim izborima u SAD, „smanjiti obaveze” prema nekim članicama NATO-a, a planira i da gurne Ukrajinu i Rusiju na pregovore.

U novembru je Vladimir Zelenski već ponudio Trampu da dođe u Ukrajinu. Ali Tramp je to odbio, navodeći „sukob interesa“ sa trenutnom administracijom Džoa Bajdena.

Posle toga, Zelenski je više puta nudio Trampu da ponovo dođe, uključujući i na liniju fronta.