Predsednica Severne Makedonije: Naše mesto je nesumnjivo u EU

Predsednica Severne Makedonije: Naše mesto je nesumnjivo u EU

Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova je ocenila da je budućnost njene zemlje nesumnjivo u Evropskoj uniji, ali da napredak u ispunjavanju kriterijuma trpi zbog političkih okolnosti i poteza za koje su odgovorne i pojedine članice Unije.

Njen kabinet je saopštio da je ona to rekla na sastanku sa šefom delegacije Evropske unije u Skoplju Dejvidom Girom, ukazavši na potrebu napretka u procesu ka članstvu u Evropskoj uniji kao strateškom cilju države i opredeljenju većine makedonskih građana.

„Naša budućnost nesumnjivo je u Evropskoj uniji, a mesto naše države je za istim stolom sa evropskim državama sa kojima nas spajaju istorijske, kulturne i moralne tradicije i vrednosti“ – rekla je nova predsednica Severne Makedonije , koja je na dužnost stupila u nedelju, 12. maja.

Izrazila je spremnost za punu saradnju s Delegacijom EU u Skoplju u procesu pridruživanja Severne Makedonije, istakavši značaj te delegacije kao svojevrsnog koordinatora aktivnosti EU njenoj zemlji.

Siljanovska Davkova je istakla spremnost da doprinese izgradnji jedinstva u vezi s pitanjima od nacionalnog i državnog interesa i da doprinese obezbeđivanju političkog i društvenog konsenzusa u vezi s reformskom agendom i donošenjem zakona za koje je „predviđena evropska zastava“ da bi se izbegle njene zloupotrebe što je u proteklom periodu zabeležila i sama EU.

Predsednica Severne Makedonije je na sastanku sa šefom Delegacije EU rekla da, „uprkos visokom stepenu pripremljenosti makedonske administracije i stečenom iskustvu, napredak u ispunjavanju kriterijuma trpi zbog političkih okolnosti i poteza za koje su odgovorne i određene zemlje članice EU“.

„U tom kontekstu, ona je ukazala na potrebu vraćanja vere u meritorni proces integracije, sa fokusom na ispunjavanje kopehhaških kriterijuma“ – piše u saopštenju.