Osmani: Kosovo će aplicirati za članstvo u EU tokom predsedavanja Češke

Osmani: Kosovo će aplicirati za članstvo u EU tokom predsedavanja Češke

Kosovo će krajem godine aplicirati za status kandidata u EU, tokom predsedavanja Češke, potvrdila je kosovska predsednica Vjosa Osmani na panelu u Potsdamu, a prenosi portal Kossev.

Svaka članica „treba da se ponosi“ kada ispred sebe na stolu bude ugledala njihovu aplikaciju, kaže Osmani, prenosi Kossev .

„Svaka članica EU imaće ispred sebe fajl, jednu prijavu, za šta bi trebalo da budu ponosni. Treba da budu ponosni jer danas doprinose da se jedna zemlja danas prijavljuje za svoj status koja stvarno naporno radi na vladavini zakona, demokratiji, ljudskim pravima i drugim kriterijumima koje je odredila sama Evropska unija“, kazala je Osmani na konferenciji o demokratiji i slobodi medija.

Kako je rekla, radi se o „naprednoj zemlji“, „svetioniku nade“ za region i šire, slučaju sui generis, čiji je status „rešen nepovratno i jednom zauvek“, „konstitutivnoj jedinici“ bivše države iz koje je izašlo „disolucijom“ a „ne secesijom“, i čiju je „nezavisnost potvrdio“ Međunarodni sud pravde.

Kazala je i da je Zapad postao „previše blag“ prema „ruskom proksiju“ na Zapadnom Balkanu, misleći na Srbiju, čiji predsednik, kako je rekla „igra po taktu Putinove melodije“.