Odložena sednica Skupštine Srpske o „mirnom razdruživanju“ od BiH

Odložena sednica Skupštine Srpske o „mirnom razdruživanju“ od BiH

Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), na kojoj je trebalo da se raspravlja o takozvanom „mirnom razduživanju“ između Republike Srpske i Federacije BiH, neće biti održana danas, kako je prvobitno bilo najavljeno.

To je za „Nezavisne novine“ potvrdio predsednik NSRS Nenad Stevandić, navodeći da „sednica neće biti održana, jer nikada nije ni zakazana“.

„Trebalo je da se raspravlja samo o analizi stanja. Uskoro ću javno da saopštim kako sledi sa pravne strane“, naveo je Stevandić.

Jutros je svim medijima bilo najavljeno da bi posebna sednica o „mirnom razdruživanju“ trebalo da počne odmah po okončanju redovnog skupštinskog zasedanja, da bi se potom pojavila informacija da sednice neće biti.

Izvor „Nezavisnih novina“ iz vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) takođe je rekao da danas neće biti posebne sednice, a na pitanja kada će biti održana nije znao da odgovori.

„Kada će biti ne znamo, to pitajte Stevandića ili nekog drugog“, naveo je taj izvor.

Prema nezvaničnim informacijama, odluka o odlaganju posebne sednice NSRS doneta je pre tri večeri na sastanku užeg rukovodstva SNSD-a.

U dokumentu, o kojem su poslanici trebali da raspravljaju, govori se o „pritiscima na RS“, „neustavnom i antidejtonskom delovanju“ visokog predstavnika, „destruktivnom delovanju bošnjačkih političara“, UN rezoluciji o genocidu u Srebrenici, Svesrpskom saboru.