Novi predsednici opština u Zubinom Potoku i Zvečanu položili zakletvu

Novi predsednici opština u Zubinom Potoku i Zvečanu položili zakletvu

Izmir Zećiri i Iljir Peci iz Demokratske partije Kosova položili su zakletvu i preuzeli dužnosti predsednika u opštinama Zubin Potok i Zvečan, kao prvi predsednici albanske nacionalnosti od formiranja lokalnih struktura vlasti u ovim sredinama pod okriljem vlade u Prištini.

Izmir Zećiri je zakletvu položio u selu Čabra, naseljenim isključivo Albancima, desetak kilometara od Zubinog Potoka, gde je inače sedište lokalne administracije.

Upitan nakon polaganja zakletve gde će mu biti kancelarija, Zećiri je rekao da će njegovo sedište biti čitava opština.

Tokom polaganja zakletve, Zećiri je rekao da će svoje dužnosti i ovlašćenja obavljati časno, lojalno i u skladu sa zakonom, kako bi svima obezbedio uslove za miran život.

Posle zakletve, zamolio je odbornike da budu na najvišem nivou odgovornosti tako što će građanima Zubinog Potoka ponuditi usluge bez razlike.

„Želim da budemo zajedno u našim poslovima i odgovornostima, da budemo što više fokusirani na sprovođenje zakona na celoj teritoriji opštine Zubin Potok“, rekao je Zećiri.

Polaganje zakletve u selu Čabra, u kancelariji za zajednice, obezbeđivao je priličan broj policajaca.

Zećiri je do zgrade lokalne kancelarije dovezen u crnom policijskom blindiranom džipu, civilnih tablica. Istim vozilom je napustio selo.

Polaganje zakletve predsednika opštine Zvečan Iljira Pecija održano je u školi „Isa Boletini“, u selu Boljetin, takođe nastanjenim isključivo Albancima.

Na ovoj sednici, pored predsednika opštine, zakletvu su položili i novi odbornici te opštine.

Na objektima u kojima su Zećiri I peci položili zekletve bile su istaknute zastave plavo žute boje koja simbolizuje državnost na Kosovu I zastava države Albanije sa crnim dvoglavim orlom.

Kasnije danas predviđeno je da zakletvu položi I LJuljzim Hetemi, novoizabrani predsednik opštine Leposavić, u lokalnoj kancelariji u selu Bistrica. Hetemi je iz pokreta Samoopredeljenje premijera Aljbina Kurtija, kao i Erden Atić, novoizabrani predsednik opštine Severne Mitrovice, koji je zakletvu položio 19. Maja.

Albanski kandidati za predsednike četiri opštine sa srpskom većinom na severu KiM izabrani su na izborima 23. Aprila, koje su Srbi bojkotovali.

Prošle nedelje, Erden Atić položio je zakletvu na mesto gradonačelnika Opštine Severna Mitrovica, pošto je pobedio na glasanju na kome nisu učestvovali Srbi