Medojević: Izbori su jedino rešenje ako nema dogovora o novoj vladi

Medojević: Izbori su jedino rešenje ako nema dogovora o novoj vladi

Predsednik Pokreta za promene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević rekao je da je aktuelnu političku krizu u Crnoj Gori moguće rešiti ili izborom nove vlade ili novim izborima.

On je pozvao Demokrate i Građanski pokret URA da potpišu koalicioni sporazum kojim će izabrati novu vladu i novog premijera. Ako se to ne desi, jedino rešenje su, poručuje, novi izbori, prenose Vijesti .

„Ovako više ne ide. Ako možemo da se dogovorimo u okviru većine koja stoji iza ove Vlade, onda su sve opcije otvorene. Ako ne možemo, a ovo govorim u svoje ime, u političkoj teoriji i praksi postoji samo jedno rešenje – izbori. Nismo za opciju izbora ne zato što nismo spremni, DF je spreman jer je već pet godina u kampanji, već zato što mislimo da treba isprobati sve druge opcije“, istakao je Medojević.

Dodaje da premijer Krivokapić više nema poverenje DF i da je, nakon što su iz tog političkog saveza saopštili da neće podržati njegovu inicijativu za smenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, premijer trebalo da pokrene pitanje poverenja Vladi.

„Mi nismo izazvali krizu, krizu je izazvao premijer koji je od parlamenta tražio smenu ministra kog je predložio. Normalni premijer, u normalnim državama, prvo konsultuje većinu u parlamentu, pa onda šalje inicijative. Ako vi kao premijer nemate podršku za smenu ministra, onda treba da tražite poverenje za čitavu Vladu“, naveo je Medojević.

Poručuje da DF neće „rušiti“ Vladu s Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića, ali i da neće ćutati „kad Vlada krši zakone i osnovna izborna obećanja“.

Milan Knežević je dodao da je Krivokapić nepotpisivanjem temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom „brutalno izneverio izbornu volju od 30. avgusta, koja je bila zasnovana na poništavanju Zakona o slobodi veroispovesti, donošenju novog zakona i potpisivanju temeljnog ugovora kako bi se regulisali odnosi države Crne Gore i SPC“.