Maloletnici koji su zlostavljali vršnjakinju u Splitu pušteni na slobodu

Maloletnici koji su zlostavljali vršnjakinju u Splitu pušteni na slobodu

Tri maloletnice i maloletnik koji se dovode u vezu sa snimkom koji je 30. marta objavljen na društvenim mrežama, a na kojem se vidi kako psihički i fizički zlostavljaju jednu maloletnicu, posle završene kriminalističke istrage u policiji pušteni su na slobodu.

Splitsko-dalmatinska policija je saopštila da je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je četvoro maloletnika na štetu jedne maloletnice počinilo veći broj krivičnih dela, od nasilničkog ponašanja, pretnje i iznude, pokušaja nanošenja teških telesnih povreda, do povrede privatnosti deteta i povrede detetovih prava.

“Tokom kriminalističkog istraživanja utvrđena ​je osnovana sumnja o počinjenju krivičnih dela u martu 2024. godine na štetu druge oštećene maloletne osobe te je dovršeno kriminalističko istraživanje nad dve maloljetne osobe od kojih je jedna počiniteljica i u gore navedenom događaju”, rekao je Jerko Kurevija iz splitske policije.

On je dodao i kako je utvrđena sumnja da je “na štetu jedne maloletne osobe izvršeno krivično delo nasilničko ponašanje i pretnje, dok je druga osoba, u dobi deteta, izvršila delo povrede privatnosti deteta, a s obzirom na njenu dob, protiv nje će nadležnom državnom tužilaštvu biti podnesen poseban izveštaj​”.

Policija je zahvalila građanima koji nisu delili i objavljivali snimke na društvenim mrežama i aplikacijama za razmenu sadržaja, već su, zbog zaštite žrtava, prijave i snimke dostavili policiji.

„Samo on-line aplikacijom Red Button u posljednja tri dana primljeno je više od 1100 prijava građana.​ U suzbijanju nasilja među i nad mladima policija će, kao i u ovom slučaju, brzo preduzimati mere u cilju zaštite žrtava i sprečavanja daljeg nasilničkog ponašanja procesuiranjem počinioca​“, saopštili su iz policije.