Mađarska preti da će blokirati ulazak Švedske u NATO zbog navodno uvredljivog videa

Mađarska preti da će blokirati ulazak Švedske u NATO zbog navodno uvredljivog videa

Mađarska preti da će sprečiti ulazak Švedske u NATO zbog 10-minutnog švedskog videa koji joj se nije dopao.

Video „definitivno ne doprinosi ispunjenju vašeg zahteva, koji stalno postavljate“, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Szijjarto lično u pismu švedskom ministru spoljnih poslova u četvrtak (14. septembra), pozivajući se na zahtev Švedske da Mađarska ratifikuje nastojanju da se pridruži NATO-u.

Video je „lažna informacija“ da se „demokratija u Mađarskoj poslednjih godina povlači“, dodao je Sijarto u svojoj zvaničnoj žalbi.

Uvredljivi video je proizvela UR, švedska javna obrazovna televizija na čiji sadržaj nije pod uticajem švedske vlade.

Ne govori ništa što nije opštepriznato u Evropi.

Evropska komisija je pokrenula sankcije Mađarskoj i zadržala milijarde evra zbog nasilničke vladavine premijera Viktora Orbana. Evropski parlament je izjavio da Mađarska „više nije punopravna demokratija“.

Ali u četvrtak je polovina Orbanove vlade neočekivano izašla protiv kratkog švedskog filma.

„Šokantni edukativni video koji je odobrila švedska vlada u napadu na Mađarsku! Kako da ubedimo mađarske poslanike da podrže članstvo Švedske u NATO kada se naša demokratija stalno dovodi u pitanje vređanjem naših birača?“, ogorčen je Balaž, glavni premijerov politički savetnik. Orban.

Gergei Guias, viši poslanik iz vladajuće stranke, dodao je: „Ako se film prikazuje u državnim školama, to znači da Švedska čini sve da spreči Mađarsku da ratifikuje svoj prijem u NATO“.

Do iznenadnog preokreta došlo je nakon što je Mađarska na samitu NATO-a u julu objavila da je spremna da počne ratifikaciju.

Prema rečima Agnes Vadaje, člana parlamenta iz opozicione Demokratske koalicije, zbog očiglednog preokreta zemlja izgleda glupo na međunarodnoj sceni.

Članstvo Švedske u NATO-u još nisu ratifikovale Turska i Mađarska. Ankara je dugo bila ta koja je igrala glavnu ulogu u blokiranju pridruživanja Švedske zbog navodnog podstrekavanja teroristima iz Stokholma, kao i nakon niza akcija spaljivanja Kurana u Švedskoj, što je razbesnelo mnoge muslimanske zemlje, uključujući Tursku.

Turska je u julu na samitu NATO-a u Viljnusu pristala da deblokira proces ratifikacije pristupanja Švedske Alijansi u zamenu za pomoć u približavanju Evropskoj uniji.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će podneti parlamentu ratifikaciju kandidature Švedske za pridruživanje NATO-u u oktobru, kada se parlament ponovo sastane posle letnje pauze.

Istovremeno, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smatra da će Švedska ove jeseni konačno postati članica Alijanse.