Mađarska je obećala da će Ukrajini pružiti 187 miliona finansijske podrške, umesto da učestvuje u zajedničkoj šemi sa EU

Mađarska je obećala da će Ukrajini pružiti 187 miliona finansijske podrške, umesto da učestvuje u zajedničkoj šemi sa EU

Mađarska je obećala da će pružiti 187 miliona evra finansijske pomoći Ukrajini kao doprinos planiranom paketu podrške EU u vrednosti do 18 milijardi evra 2023. godine.

O tome piše „Evropska istina“, prenosi Rojters.

Vlada premijera Viktora Orbana saopštila je da je spremna da plati svoj deo podrške Ukrajini, ali bi radije platila bilateralno, a ne kroz zajedničko zaduživanje EU.

„Vlada nastavlja da učestvuje u finansijskoj podršci ratom razorenoj Ukrajini“, navodi se u vladinoj rezoluciji.

Zbog toga poziva ministra finansija da obezbedi obezbeđenje 187 miliona evra, što će biti udeo Mađarske u 18 milijardi evra kredita EU koji će biti obezbeđeni Ukrajini“, navodi se u poruci.

U dekretu, koji je potpisao Orban, takođe se navodi da mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto treba da počne pregovore sa Ukrajinom kako bi se izradio sporazum neophodan za pružanje finansijske pomoći.

Reč je o iznosu koji je Budimpešta ranije odbila da obezbedi jer ga je smatrala preteranom.

Podsetimo, premijer Mađarske Viktor Orban ranije se usprotivio planu Evropske komisije da Ukrajini pruži pomoć u iznosu od 18 milijardi evra za 2023. godinu i ponudio alternativu u vidu bilateralnih sporazuma.

Međutim, EU je potrebna jednoglasna podrška svih država članica da bi odobrila paket.

U četvrtak je paket od 18 milijardi evra odobrio Evropski parlament.