Kurti: Zapad bi trebalo da se uzbuni zbog sporazuma Srbije i Rusije

Kurti: Zapad bi trebalo da se uzbuni zbog sporazuma Srbije i Rusije

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da bi sporazum o saradnji koji je srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković potpisao sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom „trebalo da uzbuni zapadno-demokratske prestonice“.

Kurti je to rekao komentarišućiizjavu predsednika SrbijeAleksandra Vučića kako postoji informacija da je Kurti tražio artiljeriju dometa većeg od 10 kilometara,„Što se tiče pitanja odbrane i bezbednosti na Kosovu, mi imamo ministra odbrane, imamo ministra unutrašnjih poslova i mi smo demokratska, progresivna vlada nade. Suočavamo se sa svojim severnim susedima koje predvodi predsednik straha i pretnje koji, osim toga što nedemokratski vodi državu i ne priznaje Kosovo i zločine Miloševićevog režima na Kosovu, održava veoma bliske veze sa Ruskom Federacijom, što smo nedavno videli sa sporazumom o saradnji koji je srpski ministar spoljnih poslova potpisao sa ruskim, što bi trebalo da uzbuni zapadno-demokratske prestonice“, rekao je Kurti,prenosiKosovo onlajn.

Na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov potpisali su Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za 2023-2024. godinu.