Kancelarija za KiM: Kamenovana srpska škola u Lipljanu, meštani u strahu

Kancelarija za KiM: Kamenovana srpska škola u Lipljanu, meštani u strahu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je kasno sinoć kamenovana srpska Osnovna škola “Braća Aksić” u Lipljanu koju pohađa oko 50 đaka srpske nacionalnosti, a pojedini roditelji danas iz straha za njihovu bezbednost nisu dozvolili deci da danas dođu u školu.

„Talas nasilja koje sprovodi Aljbin Kurti na severu Kosova i Metohije svoje tragove i odjeke ima i u srpskim sredinama južno od Ibra, gde je sinoć oko 22.30 kamenovana srpska Osnovna škola “Braća Aksić” u Lipljanu“, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Meštani su, kako se navodi, više nego zabrinuti zbog napada na ovu školu i novih incidenata koje albanski ekstremisti mogu da sprovedu „osokoljeni agresivnom retorikom i politikom Prištine“.

Kancelarija za KiM navodi da će preko svojih predstavnika na terenu sanirati nastalu materijalnu štetu, ali je neophodno veće prisustvo međunarodnih misija u srpskim sredinama kako bi se izbegli i predupredili bilo kakvi incidenti i Srbi osetili bezbednije.

„Nijedan incident ne sme se zanemariti niti posmatrati izolovano, jer dodatno može dovesti do eskalacije situacije na terenu, na šta smo i do sada više puta upozoravali“, dodaje se.