Izvori u SAD: Rusija tajno finansirala stranke u Crnoj Gori i Dodika u BiH

Izvori u SAD: Rusija tajno finansirala stranke u Crnoj Gori i Dodika u BiH

Crnogorska politička koalicija Demokratski front, koja trenutno pregovara o formiranju nove Vlade Crne Gore i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik dobijali su tajne novčane iznose od Rusije u okviru napora Moskve da stekne uticaj u inostranstvu, saopštio je izvor američke administracije, preneo je Glas Amerike (VoA).

Kako je sinoć objavio VoA, izvor administracije SAD nije obelodanio tačne iznose izdvojene za Dodika i Demokratski front.

„Obaveštajna zajednica je zabeležila povećanje te aktivnosti 2014. godine do danas. Medju primerima koji su izneti, u Bosni, pre izbora 2018. godine, (ruski oligarh) Konstantin Malofejev tajno je pomagao finansiranje predsedničke kampanje Milorada Dodika“, naveo je taj izvor.

Dodao je da taj primer pokazuje da „Rusija nije ispunila obećanje da ulaže u ekonomski razvoj Republike Srpske, već je umesto toga omogućavala korupciju vladajuće stranke i stvorila nejednake uslove za opozicione stranke“.

Kao primer je navedena i Crna Gora i jedan od važnijih ruskih oligarha.

„Saradnici Olega Deripaske obezbedjivali su fondove Demokratskom frontu 2016. i verovatno pre izbora 2018. godine putem neadekvatnih ugovora i ofšor kompanija. U Albaniji smo videli da je 2017. Rusija obezbedila Demokratskoj stranci oko pola miliona dolara kroz kompanije koje prikrivaju nezakonite aktivnosti”, saopštio je izvor.

Visoki zvaničnik američke administracije, koji je želeo da ostane anoniman, je na brifingu, na kojem su objavljeni delovi izveštaja američkih obaveštajnih službi, rekao da je Rusija, od 2014, tajno uplatila više od 300 miliona dolara i planira da uplati još stotine miliona stranim političkim strankama, zvaničnicima i političarima u više od 20 zemalja sveta u okviru napora Moskve da stekne uticaj u inostranstvu.

Saopšteno je i da SAD očekuju da će se Rusija narednih meseci sve više okretati tajnom političkom finansiranju da bi podrila medjunarodne sankcije, uvedene zbog rata u Ukrajini, i održala uticaj u inostranstvu.

Ruski napori bili su pokušaj da se manipuliše demokratijama iznutra i „Rusi pokušavaju da daju prednost odredjenim političkim strankama i podriju demokratiju u svim tim zemljama“, naveo je zvaničnik iznoseći detalje prve procene ruskih napora da utiče na politiku drugih zemalja, koju je uradila američka obaveštajna zajednica.

Dodao je da je Vašington skinuo oznaku tajnosti sa pojedinih informacija delom i zbog očekivanja da će se Rusija „sve više oslanjati na sredstva tajnog uticaja“ narednih meseci.

Zvaničnik je rekao i da se poverljive informacije dele sa zemljama da bi im se pomoglo da se suprostave uticaju Moskve. Dodao je da Vašington želi da podigne svest na globalnom nivou o pretnji ruskog tajnog političkog finansiranja i da „jasno stavi do znanja da postoje mere“ da se na to odgovori.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs (Price) nije želeo da na konferenciji za novinare govori o detaljima izveštaja obaveštajne zajednice, ali je ocenio da je mešanje Rusije u izbore širom sveta takodje napad na suverenitet.